Junior Bake Off, niet zomaar een kleinemensenversie van het origineel

Vanavond kunnen we alweer naar de derde aflevering kijken van 'Junior Bake Off Vlaanderen', een programma waar juryleden Regula Ysewijn en chocolatier Dominique Persoone onder het goedkeurend oog van presentator Jeroom mogen oordelen over de (mis)baksels van enkele jeugdige keukentalenten. Het programma heet een spin-off te zijn van het origineel, maar verschilt ook op een paar belangrijke punten met zijn populaire volwassen versie.
 

Milder

Een eerste grote stijlbreuk met het origineel zit hem in de presentatiestijl en de mildheid van de jury. Waar de kritiek in het origineel niet altijd subtiel gebracht wordt, laten presentator Jeroom en juryleden Regula en Dominique zich in 'Junior Bake Off' van hun zachtste kant zien.
 
Het is niet eenvoudig om met de emoties van jonge kandidaten om te gaan, bijvoorbeeld wanneer de jury de punten uitdeelt. De deelnemers durven dan al eens een traantje te laten, verklaart Jeroom in Het Laatste Nieuws. "Het is niet eenvoudig om daarmee om te gaan, de cynische klootzak in mij moet dan verdwijnen. Tegelijk mag je ook niet te sterk uit je rol vallen."

Meer dubbele bodems

Toch slaagt presentator Jeroom erin om het delicate evenwicht tussen mildheid en kritiek goed te bewaren en zelfs entertainend te zijn voor jong en oud. In de afgelopen afleveringen toont de gastheer dat hij op een delicate manier grappen kan spuien zonder ongepast  te worden. Sommige grappen zijn hierdoor niet grappig voor de jonge deelnemers maar wel voor volwassen kijkers.
 
We denken onder meer aan deelnemer Felix, die in de nieuwste aflevering meteen vertelt dat hij zijn kookeiland deze week helemaal netjes wil houden. Al gauw blijkt dat hij die goede voornemens moet opbergen als zijn eerste kookpot met melk overkookt. Jeroom overziet het schouwspel en merkt gevat op "Dus Felix, wat hadden we ons voorgenomen deze week?"

Twee uitdagingen

In de "volwassen" versie zijn er doorgaans drie uitdagingen: een technische proef, een proef waarbij kandidaten hun culinaire visitekaartje moeten maken, en een eindproef. Om het programma voldoende laagdrempelig te maken, werden de proeven bij de junior-versie beperkt tot de technische en de eindproef. 
 
Toch wil dat niet zeggen dat de kinderen minder goed hun best moeten doen voor de proeven. In de eerste aflevering wordt al duidelijk dat de kinderen barsten van het talent. Zo draaien ze er hun hand niet voor om om een pannenkoek te maken met de beeldtenis van Jerooms gezicht. Een prestatie die menig kijker hen thuis niet zomaar nadoet ...
 
Je kan 'Junior Bake Off Vlaanderen' elke woensdag om 20u35 te zien op VIER.

Films

Bekijk alles
Top