De dag dat Pep Guardiola de voetbalgeschiedenis veranderde

La Liga | Pep Guardiola blaast vandaag 50 kaarsjes uit. De Catalaan die intussen een van de beste trainers aller tijden is geworden en actief is bij Manchester City veranderde met zijn aanpak de manier waarop voetbaltactieken uitgedacht worden. Om uit te vissen wat er toen gebeurde, moeten we terug naar mei 2009.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Zijn jaren als drijvende kracht achter misschien wel de grootste ploeg aller tijden, het FC Barcelona van 2008 tot 2012, staan in het collectieve geheugen gegrift. Pep Guardiola verdiende zijn plaatsje in de annalen van de voetbalgeschiedenis door in 2009 tijdens zijn eerste seizoen bij de Blaugranas met zes prijzen naar huis te gaan. Na die demonstratie zou de Catalanse trainer, geboren in Santpedor, nog vele records op zijn naam zetten. Tegelijk veranderde hij de manier waarop naar het spel gekeken werd door een geheel nieuw systeem uit te vinden.
 
Een echte afgang
 
We schrijven 2 mei 2009. FC Barcelona trekt met de leiderspositie op zak naar het Estadio Santiago Bernabéu. Real Madrid is op kruissnelheid en maakt in de ranking voor de Spaanse kampioenstitel steeds meer achterstand goed. Ze zullen tot het gaatje gaan. Maar Pep Guardiola heeft een bijzonder plan in gedachten. Hij zal zijn tegenstander niet zomaar laten begaan.
 
In de documentaire ‘Take the Ball, Pass the Ball’ blikt Lionel Messi terug op die memorabele avond, toen FC Barcelona Los Blancos op hun eigen veld 2-6 op hun donder gaf, een ware afgang. “Pep belde me de dag voor de Clasico en liet me naar het trainingscentrum komen. Daar zei hij dat we van positie zouden veranderen. Hij had wedstrijden bekeken met Tito Vilanova en ze hadden besloten om iets nieuws te doen”, verklaarde La Pulga, die er die dag twee in het mandje legde.
 
Een tactisch voordeel
 
Xavi Hernandez, de architect van Barça, gaf ook zijn visie op de tactieken van Pep Guardiola. “Hij veranderde het systeem, en zei tegen Henry dat hij tussen de flank en het centrum moest spelen, net als Eto’o. Door de bewegingen van de centrale verdedigers van Madrid te bestuderen, zag hij dat ze nooit druk zetten op de nummer negen van een ploeg.”
 
Lionel Messi speelde uiteindelijk een cruciale rol tegen Real Madrid. In de rol van “valse 9” creëerde de Argentijn een overmacht op het middenveld die de Merengues onmogelijk konden evenaren. “We waren altijd met een man meer om de bal bij te houden en zo hebben we de hele match lang een voordeel gehad”, weet Xavi. De zesvoudige ontvanger van de Ballon d’Or herinnert zich nog steeds de stress die bij zijn eeuwige rivaal de kop opstak. “Het was helemaal nieuw voor hen. Ze hadden ons nochtans grondig bestudeerd, maar de centrumspelers wisten niet of ze moesten uitkomen. Zodra ik wat terugkeerde, stond ik vrij en zodra de centrale spelers uitkwamen, namen Samuel en Henry hun terrein over. Zo scoorde Thierry zijn eerste doelpunt.”
 
Pep Guardiola is meer dan een leerling van Johan Cruyff en zijn “tiki-taka”. Hij slaagde erin om het spel op een nieuwe manier te zien. Net daarom heeft hij voor altijd zijn ereplaats in de voetbalgeschiedenis verdiend. Bedankt Pep, en een gelukkige verjaardag!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top