Theater online: Lessingstage 2021

Geen festivals, geen theatervoorstellingen, geen concerten en gesloten cinemazalen… De cultuursector heeft het zwaar te verduren. Al bijna een jaar moeten zij de boeken toe houden om de verspreiding van het coronavirus te verhinderen. Om deze geliefde sector een hart onder de riem te steken, selecteerde Proximus Pickx eerder al de beste cultfilms uit ons land. Vandaag zetten we het Europese online theaterfestival in de kijker.

Eind januari gaat Lessingtage 2021 door, een live internationaal theaterfestival in het Thalia Theater in Hamburg. Het festival wordt georganiseerd door het Duitse Thalia Theater in Hamburg en Dramaten, het Zweedse nationaal theater in Stockholm. De twee organisatoren zijn samen met Toneelhuis uit Antwerpen lid van mitos21, een Europees netwerk van toonaangevende theaters.
 
De coronapandemie stak jammer genoeg een stokje voor het fysieke aspect van het festival. Door maatregelen en reisrestricties is het onmogelijk om zoveel mensen, uit zoveel verschillende Europese landen, samen te brengen in theaterzalen. Gelukkig kwamen de organisatoren met een alternatief: het hele festival zal online plaatsvinden, met voorstellingen van België tot Zweden en van Italië tot Rusland.
 
Toneelhuis: ‘Antigone in Molenbeek + Tiresias’
 
Van 20 tot en met 29 januari biedt Lessingstage 2021 elke avond een andere theatervoorstelling aan, die telkens enkel die avond beschikbaar is. Toneelhuis brengt de voorstelling ‘Antigone in Molenbeek + Tiresias’, een tweeluik van monologen gecreëerd door Guy Cassiers.
 
In ‘Antigone in Molenbeek’ wil een moslima de stoffelijke resten van haar dode broer begraven, zodat ze kan beginnen aan haar rouwproces. Haar broer was echter een IS-zelfmoordterrorist en zijn resten worden niet zomaar vrijgegeven. In ‘Tiresias’ verandert het hoofdpersonage doorheen de voorstelling vaak van identiteit en legt ze samen met Antigone de vooroordelen van de samenleving bloot.
 
De voorstelling van Toneelhuis bekijk je op 23 januari om 19u. Het volledige programma van Lessingstage 2021 vind je hier
 

Nieuws

Bekijk alles
Top