Coronavirus: de NBA houdt het vol, maar hoe lang nog?

Sport | Het coronavirus gooide het afgelopen NBA-seizoen volledig overhoop: de teams moesten de competitie zelfs verderzetten in de NBA Bubble in Orlando. Nu maakt het virus opnieuw haar opwachting op het parket, maar de competitie blijft standhouden. Hoe lang zal dat nog duren, nu er in meerde clubs besmettingen beginnen opdagen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gisteravond stonden er 10 NBA-wedstrijden op het programma, maar drie van hen konden niet doorgaan vanwege de pandemie. Sinds de hervatting van de competitie op 22 december moesten al 13 wedstrijden worden uitgesteld. Een aanvaardbaar cijfer, was het niet dat 12 van die wedstrijden sinds vorige zondag zijn uitgesteld.
 
Het wordt dus moeilijk voor de clubs. Voorlopig houdt Adam Silver, voorzitter van de NBA, voet bij stuk en scherpt hij de protocollen aan. Maar als de trend niet wordt omgekeerd, zal het moeilijk zijn om het einde van dit seizoen in één keer te bereiken.
 
Op het laatste moment uitgesteld
 
Op dit moment is het team van Washington het meest getroffen door Covid-19. De Wizards van het duo Beal/Westbrook hebben al vier van hun wedstrijden uitgesteld, en het aantal zal stijgen tot zes aangezien de duels van zondag en maandag tegen Cleveland ook moeten wijken. Het team uit de hoofdstad telt zes besmette spelers en heeft sinds het begin van de week zelfs zijn faciliteiten gesloten. Ze zouden woensdag weer op het parket moeten verschijnen.
 
Sommige uitstellingen worden mooi van tevoren aangekondigd, maar enkele vinden ook vlak voor de wedstrijden plaats. Dat was vrijdag het geval voor de wedstrijd tussen de Minnesota Timberwolves en de Memphis Grizzlies. Inderdaad, 2 uur voor het duel kondigde Karl-Anthony Towns, de sterspeler van de Timberwolves, aan dat hij een positieve test voor het virus had ontvangen. Omdat andere spelers met hem in contact gekomen waren, kon Minnesota geen acht spelers inzetten.
 
Een gehard maar bekritiseerd protocol
 
Om het hoofd te bieden aan deze heropleving van besmettingen hebben Adam Silver en zijn teams besloten om het gezondheidsprotocol wat meer aan te scherpen. De dag voor de wedstrijd ondergaan spelers en scheidsrechters al een PCR-test en de ochtend van de wedstrijd volgt nog een sneltest. Zo heeft iedereen zijn uitslag minstens één uur voor aanvang van de wedstrijd.
 
Hoewel de NBA de maatregelen voor het begin van dit nieuwe seizoen had verzacht, is het nu de toon aan het zetten door de vrijheid van de spelers te beperken. Ze kunnen nu alleen nog maar hun huis verlaten om boodschappen te doen of te trainen. Hun interacties moeten beperkt blijven tot die met familieleden en met het personeel dat regelmatig thuis werkt. En als ze van huis weg zijn, mogen ze hun hotel in geen geval verlaten.
 
Regels die niet door iedereen met open armen worden verwelkomd, zoals George Hill van Oklahoma City Thunder. “Ik wil basketbal spelen, maar begrijp sommige regels niet. We kunnen 48 minuten zweten met een kerel naast ons, maar we kunnen daarna niet meer met elkaar praten. Het heeft geen zin. Ik ben een volwassen man, dus ik ga doen wat ik wil doen. Als ik naar mijn familie wil gaan, ga ik naar mijn familie. Ze kunnen me niet vertellen wat ik moet doen. En als de ziekte zo ernstig was, zouden we misschien niet moeten spelen.”
 
Deze woorden vatten het dilemma voor de spelers samen, maar als het basketbal weer zou stoppen, zouden ze als eerste worden geraakt. De komende dagen kunnen beslissend zijn voor de toekomst van het seizoen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top