Wanneer de voetbalwereld zich amuseert met het kapen van Wikipedia-pagina's

Sport | De gratis online encyclopedie Wikipedia, die vandaag 20 wordt, heeft zichzelf bewezen als dé verzamelplaats van informatie op het internet. Maar aangezien iedereen op de website kan schrijven wat hij of zij wil, aarzelen sommigen niet om… “creatief aan de slag te gaan” met bepaalde pagina’s. Het is dan ook een terugkerend fenomeen in de voetbalwereld, zoals deze voorbeelden bewijzen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze voetballer overdreef zijn statistieken om een club te vinden

Transfers betekenen in het voetbal soms weinig. Tenminste als we het surrealistische (op zijn zachtst gezegd) verhaal van Barkley Miguel-Panzo mogen geloven. In 2018 besloot deze Frans-Angolese spits om zijn statistieken en professionele parcours op Wikipedia behoorlijk op te smukken, om de aandacht van een toekomstige werkgever te trekken. De toen 25-jarige speler presenteerde zichzelf als een Angolese international (3 caps) die aan de lopende band scoorde tijdens een daverende carrière bij de Queens Park Rangers (45 goals in 36 verschijningen!) tussen 2010 en 2012. Enige minpuntje: deze informatie was complete fictie

De Litouwse tweedeklasser FK Panevezys trapte nietsvermoedend in de val en haastte zich om de spits te contracteren, en hem bij zijn aankomst als een internationale topspits te presenteren. Toen het bedrog aan het licht kwam, hield de club echter vol dat de speler was aangenomen… op basis van tests en trainingen. Barkley Miguel-Panzo maakt op dit moment het mooie weer bij Vittoriosa Stars in de Maltese Premier League.

N'Golo Kanté overschaduwt Chuck Norris

N'Golo Kanté toonde de wereld uit welk hout hij was gesneden met zijn indrukwekkende prestaties bij Leicester City, met wie hij in 2016 tot ieders verbazing kampioen van Engeland werd. De Franse verdedigende middenvelder maakte indruk op veel mensen dankzij zijn spelvolume en zijn buitengewoon goede conditie.

In april 2016 aarzelden enkele betoverde Britse fans niet om wat flatterende ‘feiten’ toe te voegen aan zijn Wikipedia-pagina. In de sectie “Speelstijl” viel in het bijzonder te lezen: “70% van de aarde is bedekt met water, de rest door N'Golo Kanté”, “Als hij slaapt, gebruikt Kanté geen dekens, hij bedekt zichzelf” of zelfs “Volgens de overlevering ontdekte N'Golo Kanté het geheim van interdimensionale zwarte gaten, waardoor hij veel terrein kon dekken door op twee verschillende plaatsen tegelijk te zijn”.

Olympique de Marseille, een terugkerend doelwit

In Frankrijk laat Olympique de Marseille niemand onverschillig. Hoewel het een van de meest populaire clubs in Frankrijk is, blijft het ook een van de meest gehate clubs en sommige tegenstanders lachen hen dan ook met veel plezier uit wanneer ze de kans krijgen. Zo ook na de aankondiging van de ondertekening van coach André Villas-Boas als opvolger van Rudi Garcia in mei 2019. Grappenmakers leefden zich uit op de Wikipedia-pagina van de Portugese coach. Een tijdlang lazen we dat hij “een herder was geworden door de geiten van Olympique de Marseille te trainen”.

Drie jaar eerder had de overname van de club door de Amerikaanse ondernemer Frank McCourt de Wikipedia-trollen ook al eens in actie doen schieten. Bijna 20 minuten lang volgden de aanpassingen van de Wikipedia-pagina elkaar op aan een razend tempo, waarbij internetgebruikers de club onder meer beschreven als een “geitenclub” en “beschimmelde club”, met de belofte om “te eindigen in CFA” (Championnat de France Amateur, de Franse amateurdivisie, red.). Fans van Marseille hielden zich op hun beurt niet stil tijdens deze woordenoorlog en verzekerden op de pagina dat Frank McCourt zou worden ingezet “om de Parijse voetbalfans het zwijgen op te leggen”.

Simon Deli, de “voormalige handbalspeler”

Dichter bij huis werd de Brugse verdediger Simon Deli ook bespot op zijn Wikipedia-pagina, met name na zijn uitsluiting uit de Europa League na een wedstrijd tegen Manchester United vorig seizoen. Het moet gezegd dat zijn hands in die match wel degelijk rechtstreeks uit een handbalmatch leek te komen, in een wanhoopspoging om een schot af te weren in een tot dan doelpuntloze match. “Als hij een keeper was geweest, had hij zich kandidaat kunnen stellen voor de save van het seizoen”, spotte zelfs The Guardian na de wedstrijd. Op Wikipedia liet een internetgebruiker zichzelf ook gaan door een functieomschrijving als ‘vervangend doelman’ toe te voegen, en hem bovendien voor te stellen als “voormalig professioneel handbalspeler bij de Cota Divori-club” die nadien zijn “goede reflexen behield”.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top