James Earl Jones wordt 90! Wat weet u over deze iconische stemacteur?

Vandaag blaast de legendarische (stem)acteur James Earl Jones 90 kaarsjes uit. U kent hem wellicht als de stemacteur achter Darth Vader maar Jones is veel meer dan die ene iconische stem. Een overzicht.

Stotteraar

Eén van de grootste Amerikaanse stemacteurs was ooit een stotteraar. Toen Jones’ ouders uit elkaar gingen werd de kleine Jones ondergebracht bij zijn grootouders in het Noordelijke Michigan. De scheiding en de daaropvolgende gebeurtenissen vond James zo traumatisch dat hij moeilijkheden ontwikkelde bij het spreken. Gelukkig was er een behulpzame leerkracht die James afhielp van zijn stotteren en hem deed openbloeien.

Legerdienst

Jones ging na zijn middelbaar in het leger en dat vond hij fijn. Hij hield van de aangeboden structuur en kameraadschap onder zijn collega-militairen. Omdat hij dacht opgeroepen te zullen worden voor de Koreaanse oorlog, wou hij zich enkel verdiepen in hetgeen waar hij op dat moment plezier uit haalde: theater. Dankzij enkele theateropleidingen leerde Jones hoe hij zijn stem moest gebruiken en hoe hij een publiek kon innemen.

 

Niet vermeld bij Star Wars

Jones beschikt over een unieke stem die heel wat regisseurs doet watertanden. Met zijn lage timbre kan Jones makkelijk een vaderfiguur neerzetten of een grote gemene schurk extra dreiging meegeven. Dat dacht ook George Lucas begin jaren zeventig. Hij liet Jones de stem van Darth Vader voor zijn rekening nemen en dat bleek een geniale zet te zijn. Helaas en geheel onbegrijpelijk werd Jones niet vermeld als de stem van Darth Vader op de aftiteling van de eerste Star Wars-trilogie.

 

The Lion King

Jones verleende zijn stem aan het Disney-personage Mufasa in The Lion King (1994) en deed dat in 2019 opnieuw. Toen maakte de Amerikaanse regisseur Jon Favreau een live-action remake van de legendarische animatiefilm en zorgde hij ervoor dat Mufasa opnieuw werd voorzien van diezelfde legendarische stem.

 

Nooit een Oscar gewonnen

Ondanks zijn vele nominaties voor filmprijzen won Jones nog nooit een Oscar. Dat veranderde in 2011: toen ontving de legendarische acteur uit handen van Sir Ben Kingsley een 'Honorary Acadamy Award'. Met deze erkenning wou de Academy een ode brengen aan een van de meest invloedrijke Amerikaanse acteurs uit deze tijd.

 

Films

Bekijk alles
Top