Tv-opnames in tijden van corona: zo pakken ze het aan

De televisie is dezer dagen meer dan ooit het toevluchtsoord bij uitstek voor iedereen die noodgedwongen aan de bank gekluisterd zit. Het mag dus een geluk genoemd worden dat programmamakers steeds creatief aan de slag gaan om opnames – zo veilig mogelijk – te laten doorgaan. Proximus Pickx zocht uit hoe de makers van enkele programma’s met de coronamaatregelen omgingen.

Big Brother

De makers van ‘Big Brother’ doen al het mogelijke om ervoor te zorgen dat het coronavirus uit het huis blijft. Dat begint weken voor de kandidaten het huis betreden, want dan moeten ze al in thuisquarantaine. Kort voor hun intrede, moeten ze ook geïsoleerd op hotel. In die periode worden ze meermaals getest op COVID-19, en alleen als ze telkens negatief testen, mogen ze het huis effectief binnen. “Wanneer ze in het huis komen, zitten ze veilig”, verklaarde een producent. Ook achter de schermen werden maatregelen genomen. De cameraploegen werken in shiften, en zodra één iemand ziek wordt, staat een nieuwe ploeg klaar om iedereen te vervangen. Iedereen werkt zo veel mogelijk gescheiden.
 
Toen de Duitse versie van het programma begin vorig jaar op de buis was, was het allemaal nog veel minder duidelijk hoe het virus zou evolueren. De deelnemers gingen binnen toen er nog maar een paar besmettingen waren en kregen aanvankelijk geen enkele update, dus toen ze na vijf weken afzondering eindelijk te horen kregen wat er in de wereld aan de hand was, was de schok groot. Ook in Zweden was de wereld veranderd toen de kandidaten het huis verlieten en in Canada werd het programma vroegtijdig stopgezet.

'Big Brother' is elke werkdag te zien om 21u35 op VIER.

First Dates

De opnames voor het blind-datingprogramma ‘First Dates’ gingen door in augustus, toen restaurants nog open mochten. De vrijgezellen moesten op voorhand beloven dat ze hun date zouden opnemen in hun bubbel van vijf en de crewleden en restaurantmedewerkers droegen ten allen tijde een mondmasker. Zo waren de opnames in theorie helemaal in regel met de toen geldende coronamaatregelen.
 
Deelnemers mochten hun mondmaskers pas afzetten wanneer ze op hun stoel zaten. Dat zorgde voor een extra mysterieus element, een ontsluiering als het ware. Maar dat ze het na die ontsluiering soms niet konden laten om elkaar een kus op de wang te geven, schoot toch bij een aantal kijkers in het verkeerde keelgat. Op sociale media werd de opmerking meermaals herhaald en facebookgroepen over het programma kregen met een pak negativiteit af te rekenen. Of de opmerkingen terecht waren, of eerder bittere reacties van kijkers die al in een strengere lockdown zaten, laten we in het midden.

Wat een jaar

Achter de schermen bij VTM moet iedereen op regelmatige basis een coronatest afleggen. Dat werd duidelijk toen de opnames voor ‘Wat een jaar’ in september ineens stilgelegd moesten worden. Iedereen, inclusief presentatoren Koen Wauters, Jonas Van Geel en Nathalie Meskens, moest minstens een week in quarantaine nadat in de ploeg een besmetting werd vastgesteld. In de wandelgangen van VTM werd geopperd dat het Jonas Van Geel was die positief had getest. Dat werd officieel niet bevestigd, maar in het sketchprogramma ‘RIP 2020’ werd er wel naar gealludeerd.
 
De regelmatige tests brachten dus een besmetting aan het licht, maar dat testresulstaat kwam mogelijk te laat. Iets nadien legde ook Koen Wauters een positieve test af en vielen ook Sofie Dumont en Ruth Beeckmans even uit. Of dat effectief allemaal terug te leiden valt naar die eerste besmetting, is moeilijk vast te stellen. Wanneer de opnames van ‘Wat een jaar’ weer hervat werden, gebeurde dat ongetwijfeld wel met nog strenger toezicht.

1 jaar gratis

Donderdag ging het nieuwe seizoen van het quizprogramma ‘1 jaar gratis’ van start, het tweede seizoen al met Thomas Vanderveken aan het roer. Wie zich voor de geest kon halen hoe de quiz werkt, vroeg zich hoogstwaarschijnlijk af hoe een coronaproofe versie mogelijk zou zijn. Met uitzondering van de drie kandidaten die vooraan staan om vragen te beantwoorden, lopen de deelnemers namelijk kriskras door elkaar om achter de kandidaat te gaan staan die volgens hen het antwoord weet. Plexischermen plaatsen zou niet meteen een mogelijkheid zijn.
 
Maar de opnames vonden al plaats in september, toen er van een tweede coronagolf nog geen sprake was en toen de maatregelen nog een pak soepeler waren dan nu. Mits afstand of een mondmasker, waren sociale contacten toegestaan. Bovendien leken de makers van ‘1 jaar gratis’ dezelfde strategie toe te passen als ‘Big Brother’: elk van de 16 kandidaten en de medewerkers achter de schermen werden uitvoerig getest, zodat de opnames zo veilig mogelijk konden verlopen. Zo kunnen we ook nu genieten van de nostalgische quiz en kunnen we de crisis misschien zelfs even vergeten.

'1 jaar gratis' is elke donderdag te zien om 20u40 op één.

Films

Bekijk alles
Top