Wanneer realiteit de fictie overtreft: deze Netflix-series baseerden zich op waargebeurde verhalen

Niet zelden volgt de werkelijkheid een verloop dat te gek lijkt om te verzinnen, en mocht een kierewiete scenarist zo'n plotwendingen toch uit zijn koker persen, zou de arme man/vrouw/x wellicht in een dwangbuis afgevoerd worden naar het dichtstbijzijnde gesticht. Proximus Pickx zocht en vond vijf Netflix-series die gebaseerd zijn op verhalen die zó krankzinnig zijn, dat ze wel echt moeten hebben plaatsgevonden. Sterker nog: mocht het fictie zijn, zouden volgende series vast en zeker afgedaan worden als 'ongeloofwaardig'.

When They See Us

De vierdelige miniserie 'When They See Us' brengt het pijnlijke, waargebeurde verhaal van de Central Park Five. Een beruchte zaak in Amerika, waarbij vijf Afro-Amerikaanse tienerjongens ondervraagd, beschuldigd en later ook veroordeeld werden voor de verkrachting van een 28-jarige joggende vrouw in Central Park in New York City.

Ondanks het gebrek aan bewijs werden de jongens door de politie meteen bestempeld als verdachten en net zo lang verhoord tot ze (onsamenhangende) bekentenissen aflegden, onder dwang. Ze waren toen tussen de veertien en zestien jaar oud en kenden elkaar nauwelijks, maar zouden tot dertien jaar in de gevangenis doorbrengen.
 
Dertig jaar later vertelt regisseur Ava DuVernay hun verhaal. De serie volgt vijfentwintig jaar uit het leven van de jongens: vanaf de vroege lente van 1989, toen de tieners voor het eerst over de gebeurtenis werden ondervraagd, tot hun vrijspraak in 2002 en de schadevergoeding die in 2014 werd overeengekomen met de stad New York.

Unorthodox

Deze vierdelige serie geeft een inkijk in een uiterst gesloten Joodse gemeenschap. Het drama focust op de 19-jarige Esty Shapiro, die vlucht uit haar ongemakkelijk en verstikkend gearrangeerd huwelijk en van de ultraorthodoxe gemeenschap in Williamsburg, een wijk van het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Ze wil van de vrijheid proeven en trekt naar Berlijn, waar haar moeder woont, van wie ze vervreemd is. Daar leert ze zichzelf en haar echte passie kennen, die ze dan ook tracht na te jagen. Haar ongeruste man ontdekt dat Esty zwanger is en reist intussen met zijn 'coole' neef Moishe af naar de Duitse hoofdstad om zijn echtgenote te overtuigen terug te keren.

Het verhaal is losjes gebaseerd op het leven van schrijfster Deborah Feldman. Zij groeide op in de ultraconservatieve chassidische Satmar-gemeenschap van New York, werd op haar zeventiende uitgehuwelijkt en kreeg twee jaar later een kind. Maar de toekomst die haar gemeenschap voor haar had uitgestippeld voelde steeds meer als een gevangenis. In 2010 brak Feldman definitief met haar roots. Twee jaar later schreef ze er een bestseller over, 'Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots'.

Voor de gelijknamige Netflix-serie werd Feldmans verhaal aangelengd met een stevige scheut fictie, al wordt er toch een zeer accuraat en onverbloemd beeld geschetst van de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap. En een unicum voor Netflix: er wordt hoofdzakelijk Jiddisch gepraat in de serie, waarmee de reeks aan geloofwaardigheid wint.

The Spy

De serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de beruchte voormalige Mossad-agent Eli Cohen, die in de jaren 60 met succes undercover ging in Syrië en het zelfs schopte tot adviseur van het Syrische Ministerie van Defensie. Hij infiltreerde in de Syrische high society en werkte zich omhoog tot de hoogste politieke rangen. Mettertijd vergde het echter ook steeds meer moeite om zijn dubbelleven geheim te houden voor zijn familie...

Voor de zesdelige miniserie uit 2019 kroop Sacha Baron Cohen in de huid van zijn naamgenoot en bewees de Brit met verve dat hij ook bloedserieuze rollen aankan.

Making a Murderer

Misschien wel de beste true crime-reeks van het afgelopen decennium. 'Making a Murderer' reconstrueert het onwaarschijnlijke relaas van Steven Avery, een zaak die al 15 jaar intrigeert. In 2007 kreeg hij levenslang voor de moord op de fotografe Teresa Halbach. De tiendelige documentaire doet uitschijnen dat Avery erin geluisd werd door de autoriteiten, die nog een appeltje te schillen hadden met de man. De politie kwam immers in een slecht daglicht te staan toen Avery in 2003 vrijkwam na een onterechte gevangenisstraf van 18 jaar, voor een vermeende aanranding in 1985. De dader bleek een zedendelinquent, en Avery's naam werd gezuiverd.

Na zijn vrijlating klaagde Avery de gemeente Manitowoc en de voormalig sheriff en voormalig officier van justitie aan voor een schadevergoeding van minimaal 2 miljoen tot maximaal 36 miljoen dollar. Zijn zaak was nog steeds hangende toen hij in 2005 opnieuw gearresteerd werd, ditmaal voor de moord op Halbach.

Regisseurs Laura Ricciardi en Moira Demos hebben tien jaar van hun leven geïnvesteerd in de documentaire, en dat terwijl ze Steven Avery nooit voor de camera geïnterviewd hebben. Ze kregen nooit bezoekrecht, vandaar dat je enkel Stevens stem te horen krijgt tijdens telefoongesprekken met zijn eigen moeder.

Naast Steven Avery werd ook Brendan Dassey, de neef van Avery, veroordeeld. In zijn geval zowel voor medeplichtigheid, aanranding en de moord op Halbach.

Alias Grace

De zesdelige miniserie ‘Alias Grace’ is gebaseerd op de bekroonde gelijknamige roman van Margaret Atwood. De serie speelt zich af halverwege de negentiende eeuw. Grace Marks, een jonge Ierse immigrante komt aan in Canada en begint te werken als meid. Na jaren van mishandeling, verdriet en tegenspoed wordt ze uiteindelijk gearresteerd voor medeplichtigheid aan moord: een staljongen heeft haar werkgever en zijn huishoudster vermoord. Was Grace ten prooi gevallen aan een gek, of was zij juist degene die de moordplannen beraamde? Een psychiater moet bepalen of ze toerekeningsvatbaar is of niet.

De plot is gebaseerd op een echte Canadese moordzaak. In 1843 werden de zestienjarige Ierse immigrante Grace Marks en de staljongen James McDermott gearresteerd voor de moord op hun werkgever, Thomas Kinnear, en zijn huishoudster en minnares Nancy Montgomery. Grace’s jonge leeftijd was schokkend, maar ook haar redding. McDermott werd opgehangen en Marks werd veroordeeld tot levenslange opsluiting. Rond de zaak hing veel mysterie, en er is altijd getwijfeld aan de schuldvraag. Was Grace wel schuldig? Jaren na haar veroordeling kreeg Grace Marks naar verluidt gratie en verhuisde ze naar de Verenigde Staten.

Deze series kan je bekijken op Netflix via de tv-optie van Proximus Pickx.

Series

Bekijk alles
Top