'Ghostbusters' op VTM3: waarom de eightiesklassieker de tand des tijds doorstaat

Films | Vanavond zendt VTM 3 de onvolprezen eightiesklassieker 'Ghostbusters' uit, met Bill Murray (Peter Venkman) en Dan Aykroyd (Raymond Stantz) in de hoofdrollen. De film kan prat gaan op een onsterfelijke status, maar hoe en waarom is die ontstaan? Doen de pogingen om de franchise nieuw leven in te blazen afbreuk aan het origineel? En zal de nieuwe 'Ghostbusters'-film die dit jaar verschijnt wél een waardige opvolger zijn? Proximus Pickx ging op zoek naar antwoorden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1984 pende Dan Aykroyd op basis van zijn eigen fascinatie met het bovennatuurlijke het script voor een film die zou uitgroeien tot een cultklassieker. Met Bill Murray (Dr. Peter Venkman), Dan Aykroyd (Dr. Raymond “Ray” Stantz) en Harold Ramis (Dr. Egon Spengler) kon regisseur Ivan Reitman voor zijn prent uitpakken met drie van de beste komische genieën van hun tijd. Bovendien werd de komedie ook voorzien van een laagje special effects.

Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet de iconische Stay Puft Marshmallow Man of het iconische gevecht met slechterik Gozer op het einde van de film? Op die manier groeide 'Ghostbusters' uit tot een van de belangrijkste komedies ooit en een wegbereider voor vele andere sci-fi komedies die zouden volgen.

'Ghostbusters' was echter zoveel meer dan louter een komedie met special effects. De klassieker houdt ergens het midden tussen komedie, horror en sci-fi, waardoor hij een breed publiek aanspreekt. Tevens was de cultfilm uit 1984 op maat gemaakt van gezinnen, die probleemloos hun kroost mee naar de cinema konden nemen om de angst voor geesten voor eens en voor altijd te verjagen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de prent van Ivan Reitman uitgroeide tot de eerste echte blockbuster.

Spooky synthesizers

"If there's something strange / In your neighborhood / Who you gonna call? / Ghostbusters!"

De alom bekende soundtrack van de film tovert bij elk kind van de jaren 80 en 90 een glimlach op het gezicht. De soundtrack groeide al gauw uit tot een klassieker in het genre, met synthesisers die buitenaardse klanken evoceerden en een spooky atmosfeer neerzetten.

Bovendien stond de film uit 1984 ook bol van de props die later iconische proporties zouden aannemen. Denken we bijvoorbeeld maar aan de Ectomobile, een Cadillac ambulance uit 1959 die dienst deed als vervoersmiddel voor de gevangen geesten en het fameuze 'no-ghost' logo dat later te pas en te onpas zou opduiken in allerlei protesten wereldwijd. De props uit 'Ghostbusters' verkregen dezelfde mythische allures als pakweg de DeLorean uit die andere eightiesklassieker: 'Back to the Future'. 
 

Verguisde reboot

De sequel op 'Ghostbusters' uit 1989 werd een pak minder goed onthaald door de filmpers. 'Ghostbusters II' werd omschreven als minder speels en weinig verrassend. De film bracht wereldwijd zo'n 67 miljoen dollar minder in het laatje dan het origineel. Met een wereldwijde opbrengst van 215 miljoen dollar was 'Ghostbusters II' toch nog een kassucces te noemen. 

Ook de vrouwelijke reboot uit 2016 werd op weinig enthousiasme onthaald. Onder meer het 'gemakzuchtige script' en de 'ongeïnspireerde actiescènes' werden gehekeld. Ondanks de kritiek slaagde de reboot erin om meer dan 229 miljoen dollar op te halen aan de wereldwijde box office, maar dat bleek niet voldoende om winst te puren uit het project. Onder meer de hoge marketingkosten waren volgens een schatting van The Hollywood Reporter verantwoordelijk voor een globaal verlies van zo'n 70 miljoen dollar.

Dit jaar wordt de franchise weer nieuw paranormaal leven ingeblazen met 'Ghostbusters: Afterlife'. Jason Reitman, zoon van, waagt zich met de hulp van de originele cast aan een nieuwe, serieuze (en misschien wel allerlaatste) poging om de magie van de eerste twee 'Ghostbusters' te vatten. Mocht ook deze poging afgekraakt worden, is de kans groot dat de franchise voorgoed begraven wordt door Hollywood. 'Ghostbusters: Afterlife' komt bij ons op 9 juni in de zalen. Misschien een kleine geruststelling voor de fans: de trailer doet alvast veel goeds beloven.

Geniet zondagavond 17 januari van de klassieker 'Ghostbusters' om 18u40 op VTM 3.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top