Deze series werden te vroeg van de buis gehaald

Wat bepaalt de houdbaarheidsdatum van een tv-serie? Juist, de kijkcijfers. Zij bepalen het rendement van de reeks, en die kijkcijfers zijn niet altijd eerlijk. Zo trekken kwalitatieve series soms een beperkt publiek van drie man en een paardenkop, terwijl duffe, voorspelbare sitcoms dan weer wel een massapubliek aan het scherm gekluisterd houden en bijgevolg tot treurens toe verlengd worden. Proximus Pickx ging na welke series veel te vroeg afgevoerd werden, waardoor ze hun volle potentieel nooit konden benutten.

Bloodline

'Bloodline' was topdrama in een heerlijke setting en met een fantastische cast. De serie is gemaakt door Todd Kessler, Glenn Kessler en Daniel Zelman, het trio dat eerder de misdaadserie 'Damages' bedacht. Seizoen 1 werd in maart 2015 vrijgegeven op Netflix en was volgens critici zo ongeveer het beste wat Netflix al te bieden had met zijn Original-series. Drama met een grote D. 

In de serie draait het om de metafoor ‘Het water is mooi blauw aan het oppervlak, maar wie erin duikt vist heel wat bagger op’. De Rayburns hebben een uitstekende reputatie en baten een gerenommeerd hotel uit op één van de Florida Keys-eilanden. Maar dan duikt oudste zoon Danny, het zwarte schaap van de familie, onverwacht op voor de festiviteiten rond de vijfenveertigste verjaardag van het familiebedrijf. Hij dreigt de duistere geheimen en het beschamende familieverleden te onthullen en stelt de loyaliteit van zijn broers en zussen danig op de proef. Een geslaagde en gelaagde, duistere mix tussen drama en thriller met Kyle Chandler, Ben Mendelsohn en Sissy Spacek.

Hoewel de bedenkers plannen hadden voor zes seizoenen van 'Bloodline', trok Netflix er na drie seizoenen al de stekker uit. De streamingdienst verschool zich achter het excuus van te hoge productiekosten, maar ook de matige kritieken voor het tweede en derde seizoen zullen ongetwijfeld een rol gespeeld hebben ...

The OA

Proximus Pickx omschreef 'The OA' destijds als "straffer dan ‘Stranger Things’". "De meest indrukwekkende serie van 2016", zo klonk de laudatio.

In het eerste seizoen van 'The OA' maakten we kennis met Prairie Johnson (Brit Marling in de rol van haar leven). Zeven jaar lang leek ze van de aardbodem verdwenen, totdat ze ineens weer opduikt en beschikt over mysterieuze krachten. Haar familie merkt al snel dat Prairie niet meer de oude is. In het tweede seizoen is er een hoofdrol weggelegd voor Kingsley Ben-Adir, die in de huid kruipt van een privédetective die te maken krijgt met een vermissingszaak. De jonge vrouw Michelle Vu is plots verdwenen nadat ze een online spel speelde.
 
Als je je de magie laat welgevallen, word je meegezogen in een draaikolk, naar andere werelden en onvermoede dimensies. Ondanks dat de makers de intentie hadden om de serie vijf seizoenen te laten duren vond Netflix het na twee seizoenen welletjes geweest. Opnieuw bezegelden te hoge productiekosten voor te weinig return het lot van een Netflix-reeks.

Designated Survivor

'Designated Survivor' speelt zich af in een wereld waarbij de Amerikaanse president samen met alle kabinetsleden om het leven komt. Met uitzondering van één persoon: de minister van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling, die als 'Designated Survivor' fungeert. In het geval van een ramp waarbij de president en de kabinetsleden omkomen, moet hij volgens dat protocol tot de nieuwe president worden benoemd. Kiefer Sutherland speelt die rol met verve.

Even leek het erop dat het bij twee seizoenen zou blijven voor 'Designated Survivor', want ABC trok de stekker eruit. Maar dan bemoeide Netflix zich ermee: de streamingdienst kocht de rechten over en bestelde een nieuwe jaargang. Het bleef echter bij die ene verlenging, officieel wegens "contractuele complicaties met enkele castleden". In de gespecialiseerde media gonsde het echter van de geruchten dat de dalende kijkcijfers een bepalende rol gespeeld hebben in de beslissing om de definitieve stekker eruit te trekken.

Deadwood

De Amerikaanse HBO-serie liep van 2004 tot 2006 en speelde zich af in het gelijknamige westernstadje in South Dakota in de jaren 1870. Enkele ruige cowboys en bandieten onder elkaar in de meest wetteloze stad die er ooit heeft bestaan. Hoeren, openbare dronkenschap en korte lontjes zijn de onderbuik van deze mijnstad. Deadwood loopt vol met mythische personages, gebaseerd op historische figuren.

Doodzonde dat 'Deadwood' amper drie seizoenen beslaat. We catalogiseren de serie eerder onder kostuumdrama dan onder western omdat er verder gekeken wordt dan gratuite revolverduels en cowboys. De door en door Britse Ian McShane voelde zich duidelijk in zijn sas in South Dakota.

Ondanks alle lof, acht Emmy's en één Golden Globe kende de reeks nooit een sluitend einde. De reden lag bij contractuele perikelen met acteurs. Om het verhaal toch enigszins af te ronden verscheen in mei 2019 een langspeelfilm op HBO, die zich tien jaar na het einde van het derde seizoen afspeelt.

Hannibal

Deze thrillerserie voert Mads Mikkelsen op in de glansrol van een ijskoude seriemoordenaar met een bijzondere voorliefde voor gastronomie. De NBC-serie is gebaseerd op de personages van Thomas Harris' roman 'Red Dragon'. FBI-agent Jack Crawford vraagt de medewerking van crimineel gedragsdeskundige Will Graham voor het onderzoek naar een seriemoordenaar bijgenaamd Minnesota Shrike. Wanneer diens moorden worden nagebootst door een andere crimineel en Graham niet meer weet wat hij moet uitrichten, krijgt het team ook de assistentie van psychiater Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen). Die ziet deze opdracht echter vooral als een kans om de werking van de FBI van binnenuit te beïnvloeden.

De makers wilden het geweld een beetje kunstzinnig houden: zo konden de trouwe kijkers zich onder meer vergapen aan een toren van lijken en gebruikte een onverlaat iemands stembanden als muziekinstrument. Al bij al een reeks die – ondanks de soms expliciete beelden – gesmaakt werd door het publiek en bij ons te zien was op 2BE.
 
Legendarisch zijn de fraai in beeld gebrachte dineerscenes, waarbij fijnproever Hannibal zijn slachtoffers op culinair hoogstaande wijze in zijn eten draait. Noem ons kannibalistisch, maar het water liep ons telkens in de mond.

Na drie seizoenen werd de serie in 2015 stopgezet zonder sluitend einde, naar verluidt wegens tegenvallende kijkcijfers. Sinds de première in april 2013 zouden de kijkcijfers geleidelijk afgekalfd zijn. Piraterij werd aangevoerd als een deel van de verklaring voor die dalende kijkcijfers. Sinds de afvoering van 'Hannibal' wordt er gespeculeerd over een mogelijke revival van de reeks.

Series

Bekijk alles
Top