Vorig weekend lag de doelman van Antwerp aan de basis van het puntenverlies voor The Great Old. De prestatie van Alireza Beiranvand onder de lat was weinig overtuigend. De blessure van Butez dreigt sporen na te laten.
Door de blessure van Jean Butez was Rudy Cossey, die tijdelijk Antwerp coachte wegens de quarantaine van kersverse T1 Franky Vercauteren, genoopt om de Iranese doelwachter Alireza Beiranvand tussen de palen te posteren. De keeper leverde geen overtuigende prestatie af. In twee matchen moest hij zich al vijf keer gewonnen geven. Tegen Mechelen ging de doublure van Butez niet vrijuit bij het derde doelpunt, en ook bij het tweede doelpunt kon hij beter doen.
 
Had Butez beter gedaan? Wellicht. Maar de Fransman ligt twee à drie maanden in de lappenmand. The Great Old is dus naarstig op zoek naar een waardige vervanger. Geen evidentie om in deze periode een doelman te vinden op de Belgische markt, tenzij men zijn oog laat vallen op een doelman van tweede garnituur, of een jongere.
 
Eerste buitenlandse ervaring
 
Sinds hij deze zomer zijn handtekening onder een contract bij Antwerp heeft gezet, stond Alireza Beiranvand drie keer onder de lat: twee keer in de competitie en één keer in de Europa League. Naast de wedstrijd tegen Mechelen stond hij in december op het veld tegen Club Brugge en drie dagen eerder tegen Tottenham. Telkens kreeg hij twee goals om de oren.
 
De doelman had tot zijn contract bij Antwerp altijd binnen Iran gekeept. Klaarblijkelijk verloopt de aanpassing niet rimpelloos voor hem. Is het niveauverschil te groot? Nee, want andere Iraniërs die rechtstreeks uit Iran geplukt werden hadden geen aanpassingsproblemen. Misschien moeten we hem nog wat tijd gunnen. Maar kan Antwerp, die ambitieuze doelen heeft, zich die tijd veroorloven?
 
Het spook van Bolat
 
Vorig jaar konden de Antwerpenaars nog rekenen op de keeperskunsten van Sinan Bolat. De Belgische Turk maakte vaak het verschil, maar het bestuur maakte de keuze om Bolat gratis te laten vertrekken en Jean Butez aan te trekken – die betaalbaarder is op lange termijn. Gent heeft er onder impuls van Bölöni van geprofiteerd om hem in te lijven, vermits Roef nog steeds niet helemaal kon overtuigen.
 
Toen het Gentse schip in stormweer verzeilde, kon Bolat niet altijd de redder in nood zijn. In 13 matchen heeft hij desalniettemin drie clean sheets gerealiseerd. De 18 tegendoelpunten incasseerde hij in tien matchen. Vijf van die 18 goals waren tegen Cercle, bij zijn tweede match. Intussen is Bolat – net als Gent – weer in vorm, want in de vijf jongste matchen moest hij zich slechts drie keer omdraaien. 
 
De clash van zondag (13u30) tussen AA Gent en Antwerp lijkt zich hoofdzakelijk in de grote rechthoeken te zullen afspelen, waar de prestaties van beide doelmannen bepalend zullen zijn.
 
Blijf de Jupiler Pro League op de voet volgen via de kanalen van Eleven Pro League, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.
 
Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!