De dag dat Pelé een scheidsrechter van het veld liet sturen

Edson Arantes do Nascimento, beter bekend als Pelé, was geen gewone voetballer. Hij werd een voetballegende. Op het toppunt van zijn kunnen werd de Braziliaan aanbeden door de fans en zij beschermden hem tegen een scheidsrechter die op oorlogspad was tijdens een wedstrijd in juli 1968

De glimlach van Pelé is even bekend als zijn prestaties die hij gedurende vele jaren op de mat legde. De drievoudige wereldkampioen wordt aanzien als de beste speler ooit vanwege zijn uitzonderlijke technische en fysieke kwaliteiten, die hem in staat stelden om talloze records te verbreken. Pelé werd door iedereen gewaardeerd en werd in zijn carrière zelden door iemand in moeilijkheden gebracht. Behalve misschien op een avond in juli 1968 door een Colombiaanse scheidsrechter genaamd Guillermo Velásquez.

Pelé wordt uitgesloten

Santos had met Pelé de grootste ster uit het voetbal in zijn rangen en de Braziliaanse club ging dan ook maar al te graag in op de voorstellen om oefenwedstrijden te spelen. Zo kon de club nog wat extra geld verdienen. Ze trokken naar Italië, Duitsland, Zwitserland en zelfs de Verenigde Staten. De Braziliaanse club ging met de nodige trots wereldwijd oefenmatchen spelen. In juli 1968 trok Santos naar Colombia voor een duel met de Olympische Selectie van het land.

De wedstrijd nam een vliegende start en het stond al snel 1-1, maar scheidsrechter Guillermo 'Chato' Velásquez ging vanaf toen met de aandacht lopen. Hij keurde een doelpunt van Colombia goed, ook al was er zeer duidelijk buitenspel mee gemoeid. Verdediger Lima werd woest en kreeg een rode kaart en even later kreeg zelfs Pelé een rood karton onder zijn neus geduwd.

De fans worden hysterisch

Het publiek, dat massaal naar Bogota was afgezakt om Pelé aan het werk te zien, ging niet akkoord en nam het heft in handen. Pelé liet in zijn biografie het volgende weten over die situatie. "Ik verdiende ongetwijfeld de uitsluiting, maar toen ik het veld verliet, werd het Colombiaanse publiek hysterisch. De fans gooiden met kussens, papier en afval naar de scheidsrechter. Ze riepen: 'Pelé! Pelé!' De politie moest ingrijpen om Chato te beschermen."

Toen Pelé in de kleedkamer zat, besefte hij dat de situatie steeds ernstiger werd. Door de bijzonder gespannen sfeer grepen de organisatoren in en ze namen een radicale beslissing: om de veiligheid te garanderen werd de scheidsrechter weggestuurd en mocht Pelé terugkeren op het veld. Zodra de rust was teruggekeerd, werd de partij hervat en Santos won met 4-2. Onder meer dankzij een doelpunt van… Pelé.

De Netflixdocumentaire 'Pelé' is vanaf 23 februari te bekijken op het streamingplatform.

Nieuws

Bekijk alles
Top