Sabrina-fans worden verrast bij reboot op Netflix

Als je in de jaren negentig een tiener was, moet je je de serie 'Sabrina, the Teenage Witch' herinneren. Vijftien jaar nadat de laatste aflevering, heeft Netflix een horrorversie van de saga opnieuw gelanceerd. De aflevering kreeg de titel 'The New Adventures of Sabrina'. En sinds het eerste seizoen in 2018 live ging, zijn er 36 afleveringen van 50 minuten uitgekomen. Netflix heeft op 31 december het vierde en laatste seizoen onthuld.

 

Netflix maakte 15 jaar later een nieuwe versie van de halfmenselijke heks. In een donkere sfeer lijkt de nieuwe versie van Sabrina geïnspireerd te zijn op een mix van ‘Rosemary’s Baby’ en 'The Exorcist’. Om dit te maken, vertrouwde het platform op 'Chilling Adventures of Sabrina', een graphic novel van Archie Comics om de avonturen van Sabrina herneemt. Daarin verwijst men vaak naar satanisme en heksen, allesbehalve ‘aardige heksen’ dus, het zijn immers wezens van zwarte magie die Satan vereren.

Gedurende de vier seizoenen van deze reboot leren we over de oorsprong van het personage tot wanneer zij volwassen wordt, alles speelt zich af in een mix van horror en hekserij. Er zijn ook bloedige, gewelddadige scènes of zelfs verwijzingen naar seks in deze nieuwe versie die zich in een andere tijdsgeest afspeelt. Er zijn dus weinig gelijkenissen met de originele serie, in de tijd van Melissa Joan Hart. Deze nieuwste release wordt de elfde televisieaanpassing van 'The Adventures of Sabrina' en de vijfde in live-action.

Link met Riverdale

'Chilling Adventures of Sabrina' is oorspronkelijk ontwikkeld met de bedoeling om de eerste spin-off te zijn in de 'Riverdale'-serie, die ook is aangepast aan de Archie Comics-publicaties. Beide zijn beschikbaar op Netflix en zijn gemaakt door Roberto Aguirre-Sacasa. Technisch gezien vallen de verhalen samen omdat ze deel uitmaken van dezelfde wereld. Zo erg zelfs dat de steden Riverdale en Greendale (waar Sabrina woont) alleen worden gescheiden door een rivier.

Oorspronkelijk zou Sabrina op dezelfde zender worden uitgezonden als 'Riverdale', maar Netflix kocht de rechten tijdens de productie en zo werd het een volledig onafhankelijke serie. Dit belet niet dat de twee series op bepaalde vlakken soms rakelings langs elkaar lopen. Een personage uit 'Sabrina' was aanwezig in seizoen 4 van 'Riverdale', terwijl een protagonist die stierf in dezelfde serie terugkeert in seizoen 3 van 'Sabrina'. Het afgelopen seizoen staat bol van de referenties naar 'Riverdale', dus hou je ogen en oren wijd open!

 

De terugkeer van de tantes

Omdat de serie totaal anders is dan de sitcom uit de jaren negentig, hebben tantes Zelda en Hilda niets te maken met hun voorgangers. Ze worden gespeeld door Lucy Davis en Miranda Otto, en ze kregen een donkerdere rol. Bovendien neemt het laatste seizoen een verrassende wending voor fans van de oude soap. De trailer die werd gelanceerd door het streamingplatform vóór de release van het afgelopen seizoen toont Kiernan Shipka, de nieuwe Sabrina, totaal verdwaald ... in een sitcom. Het humoristische stukje lijkt zich in de originele reeks af te spelen. En wie zijn zijn tantes? Caroline Rhea en Beth Broderick, die weer in de huid van Hilda en Zelda kruipen, maken het nostalgiegevoel compleet. Maar de tantes zijn niet de enigen die terug zijn. In deel 4 zal je ook de Eldritch Terrors zien wederkeren in Greendale …

Films

Bekijk alles
Top