Vlaamse kunstinstellingen slaan handen in elkaar op ‘Podium 19’

Dat de coronacrisis de cultuur- en evenementensector diep raakt, dat staat buiten kijf. De zeven Vlaamse kunstinstellingen, VRT en Proximus willen het publiek en de artiesten een hart onder de riem steken en bouwen samen een virtuele zaal.
 

In die virtuele wereld willen de kunstinstellingen het cultuuraanbod in deze tijden levend houden. Op die manier moet iedereen toegang blijven krijgen tot het ‘unieke, helende, troostende en inspirerende’ van cultuur. Het platform zal content publiceren van alle aard en in verschillende genres, stijlen en vormen. Zo wil men verschillende publieken ontroeren en verbinden. Bovendien moet het project de kijker ook inspireren om van zodra het mag, terug naar cultuurzalen- en evenementen te trekken voor live-belevingen.

Televisiezender

Naast een digitaal platform, krijgt ‘Podium 19’ ook een nieuwe pop-up cultuurzender op de reguliere televisie. Die zender zal een veelzijdig aanbod van nieuwe concerten, muziektheater en dansvoorstellingen uitzenden van op grote podia tot in de huiskamers van de kijkers.

De programmatie is in handen van diezelfde curatoren: de zeven Vlaamse kunstinstellingen. De deelnemende instellingen zijn: Ancienne Belgique, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Concertgebouw Brugge, Opera Ballet Vlaanderen, deSingel en Kunstencentrum Voo?uit.
 
De zender is te bekijken via Proximus Pickx op kanaal 19 in Vlaanderen. De programmatie loopt telkens van donderdag tot en met zondag. Elke avond komt er één nieuwe voorstelling in première, op andere momenten lopen er voortdurend herhalingen van eerdere voorstellingen. De zender zal ook soms op basis van thema’s uitzenden. Zo komt er bijvoorbeeld een ‘Belgische week’, een ‘Klara festival’, … Het aanbod is ook te herbekijken op VRTNU.be.
 
De programmatie gaat van start op 21 januari met een première van een concert van Arno in de AB. Het einde van deze unieke actie zal afhankelijk zijn van de evoluties in de coronacrisis. Het project verloopt in samenwerking met VRT en Proximus, met steun van de Vlaamse Gemeenschap.
 
Beleef Podium 19 en de premières op Proximus Pickx op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag op kanaal 19 in Vlaanderen en op kanaal 269 in Wallonië.
 

Muziek

Bekijk alles
Top