De selfie van Francesco Totti: nog steeds hét beeld van de Derby della Capitale

Sport | Speeldag 18 in de Serie A wordt vanavond op gang getrapt met de Romeinse derby tussen Lazio en AS Roma, oftewel de Derby Della Capitale. Een van de meest iconische derby’s ooit eindigde op een 2-2 gelijkspel. Wat deze partij in 2015 dan juist zo speciaal maakte? Roma-icoon Francesco Totti die na zijn gelijkmaker een selfie nam bij de Curva Sud.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voetbalderby’s zijn altijd intens. En zeker wanneer deze derby niet in dezelfde streek, maar in dezelfde stad én stadion plaatsvindt. Met AS Roma en Lazio heeft de Italiaanse hoofdstad Rome al jarenlang twee succesvolle clubs in de Serie A, die ook nog eens hetzelfde Stadio Olimpico delen. Vanavond hadden beide supportersclans nog eens kunnen clashen met elkaar, ware het niet dat corona nog steeds roet in het eten gooit.

Op 11 januari 2015 was er nog geen sprake van covid-19 en vulde het Olympisch Stadion van Rome zich met de lichtblauwe kleuren van Lazio en de oranje-rode tinten van AS Roma. Terwijl bij Lazio onder meer ex-Anderlechtspeler Lucas Biglia tussen de lijnen liep en de Belg Luis Pedro Cavanda zou invallen, verdedigde ex-Rode Duivel Radja Nainggolan de kleuren van AS Roma.

Hoewel AS Roma het zogezegde thuisvoordeel had, leek de wedstrijd te gaan uitdraaien op een sisser voor de Giallorossi. Al na amper een half uur spelen stond Lazio 0-2 voor dankzij goals van Stefano Mauri en Felipe Anderson.

Totti staat op in nood

Pas in de tweede helft zou AS Roma-icoon Francesco Totti eigenhandig de comeback inluiden. Na een paar minuten voetballen in de tweede helft zorgde hij voor de aansluitingstreffer. Het was op dat moment zijn tiende treffer in de Derby della Capitale, zijn eerste maakte hij in een 3-3 gelijkspel in 1998. Iets voorbij het uur poetste hij eigenhandig de 0-2 achterstand weg door de 2-2 gelijkmaker te scoren. Goal nummer elf tegen Lazio, wat een record is.

Maar niet het record, wel de actie van Totti na zijn goal zou de krantenkoppen halen. De Romeinse aanvoerder vierde namelijk zijn tweede treffer vrij opvallend door een selfie te maken met de Curva Sud op de achtergrond. Het was niet bepaald een spontane actie, zo gaf Totti nadien toe. "Ik heb er de hele week al over nagedacht'', bekende hij. "Hoewel het hip is, neem ik zelf zelden selfies omdat ik mijn privéleven ook privé wil houden. Maar dit was een speciaal moment, iets om voor langere tijd te onthouden.''


Roma tegen alle verwachtingen in top

Geen Totti natuurlijk voor de derby van vanavond. De intussen 44-jarige Italiaan hing in 2017 zijn schoenen aan de wilgen. Zijn Roma doet het tegen alle verwachtingen in best goed. Toen Roma op de openingsspeeldag met 3-0 verloor bij Hellas Verona vreesden veel analisten een moeilijk seizoen voor de Giallorossi. Maar sindsdien verloor Roma amper twee keer en staan Edin Dzeko en co op een knappe derde plaats. Roma speelde vorig weekend 2-2 gelijk in de topper tegen Inter en is hiermee reeds vier matchen ongeslagen in de Serie A.

Lazio daarentegen beleeft in zijn eerste Champions League-jaar sinds lang een moeizaam seizoen. Al hielpen twee recente zeges, waaronder tegen Parma vorig weekend, de club weer naar een achtste plaats in het klassement. Het verschil met de stadsrivaal telt momenteel zes punten.

Vorig seizoen zagen we alvast dezelfde scenario’s als op die elfde januari van 2015. Geen van beide ploegen wist de Slag om Rome te winnen. Beide onderlinge confrontaties eindigden op een 1-1 gelijkspel.

Kijk op vrijdag 15 januari vanaf 20u45 naar de Derby della Capitale tussen Lazio en AS Roma op Eleven Sports 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Het volledige programma van speeldag 18

Vrijdag 15/01
Lazio - AS Roma (vanaf 20u45 te volgen op Eleven Sports 1)

Zaterdag 16/01
Bologna - Hellas Verona (15u)
Torino - Spezia (18u)
Sampdoria - Udinese (20u45)

Zondag 17/01
Napoli - Fiorentina (vanaf 12u30 te volgen op Eleven Sports 1)
Crotone - Benevento (15u)
Sassuolo - Parma (15u)
Atalanta - Genoa (vanaf 18u te volgen op Eleven Sports 1)
Inter - Juventus (vanaf 20u45 te volgen op Eleven Sports 1)

Maandag 18/01
Cagliari - Milan (vanaf 20u45 te volgen op Eleven Sports 1)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top