Dakar 2021: deze Belgen rijden (nog) mee

Na een eerste week van de Dakar rally vinden we onze Belgen terug in de middenmoot van het klassement. Vader en zoon Imschoot staan op een 38e plaats, Pascal De Baar, Stefan Slootjes en Jan Van der Vaet staan bij de vrachtwagens elfde. Matthieu Serradori en Fabian Lurquin staan 47e in het klassement. Tom Colsoul en zijn Nederlandse piloot Bernhard ten Brinke moesten de race verlaten na een monstercrash. 

 

Lichtgewicht wagens

Erwin en Olivier Imschoot (Optimus) zijn zondag het eerste deel van de marathonetappe in de Dakar goed doorgekomen. Het duo dat in een lichtgewichtwagen rijdt, koos voor een behouden aanpak en eindigde als 34e. In de stand schuiven ze op naar de 38e plaats.

Een marathonetappe waarbij er 's avonds geen externe hulp is om aan de wagen te werken, zorgt vaak voor een andere aanpak, zo ook bij vader en zoon Imschoot, die bezig zijn aan hun eerste Dakar. "Het was een gevarieerde etappe met afwisselend zandpartijen en wegen bezaaid met keien. Met een buggy kan je natuurlijk spelen met de bandendruk en dat is wat we eigenlijk de hele dag gedaan hebben. Banden bijpompen voor de keien, banden aflaten om vlot door de duinen te raken", zegt Olivier Imschoot.

"Omdat er gisterenavond geen assistentie toegelaten was, kozen we voor een behouden aanpak. We hebben de wagen een klein onderhoud gegeven, de bouten van de ophanging en de aandrijfassen gecheckt. De basisregels eigenlijk. Het tweede deel belooft pittig te worden, maar dat is normaal in een marathonetappe. Het enige doel is om zonder kleerscheuren het bivak te bereiken, zodat we dinsdag de draad weer kunnen oppikken."

Vrachtwagens

Pascal De Baar, Stefan Slootjes en Jan Van der Vaet (Renault) zijn in de zevende etappe van de Dakar voor vrachtwagens als zestiende geëindigd. Een klapband beschadigde de hoofdschakelaar van de truck, waardoor het trio heel wat tijd verloor. In de stand blijven Van der Vaet en co elfde, maar de kloof met de top tien bedraagt nu meer dan twee uur.

Het Nederlands-Belgische trio reed ook in de zevende rit in elfde positie, tot de bemanning rond kilometer 200 de mouwen moest opstropen vanwege een klapband. "Die klapband rechts achteraan beschadigde de hoofdschakelaar, waardoor we wat moesten improviseren", zegt Van der Vaet. "Het belangrijkste is dat we het bivak bereikt hebben. Zo dadelijk krijgt de truck een grondig nazicht en gaan we uit voorzorg een band wisselen, zodat we vandaag op weg kunnen naar het bivak in Neom."

Auto’s

Matthieu Serradori en Fabian Lurquin (Century) hadden na alle problemen van de voorbije dagen eindelijk nog eens een goede dag. Het Frans-Belgische duo eindigde zondag als achtste in de zevende Dakarrit, op 17:06 van ritwinnaar Yazeed Al Rajhi (Toyota). In de stand zijn ze 47e.

Serradori en Lurquin startten als 51e, om  als achtste te finishen. Een opsteker na de problemen van donderdag en vrijdag. "We zijn tevreden dat we eindelijk nog eens een goede rit hebben gereden", zegt Lurquin. "We zijn eerder rustig begonnen. Enerzijds om er opnieuw in te komen en anderzijds toch ook om het materiaal een beetje te ontzien. Naar het einde van de etappe toe hebben we dan het tempo opgedreven."

Omdat het tijdens een marathonetappe verboden is aan de wagen te werken, onderwierpen Serradori en Lurquin de wagen aan een grondig nazicht. "We hebben een beetje aan de transmissie gewerkt en een onderdeel vervangen, zodat we maandag zorgeloos van start kunnen gaan. We starten als achtste en kijken enorm uit naar deze etappe. Een goed klassement mogen we vergeten. Vandaar dat we nu al beginnen werken aan de Dakar van volgend jaar."

     

 

Auto-moto

Bekijk alles
Top