De verschillende markten waarin Miley Cyrus thuis is

Muziek |

Eind november 2020 bracht Miley Cyrus haar zevende album uit. Waar haar vorige albums vaak balanceerden tussen pop- en countrymuziek, ging ze deze keer regelrecht voor stevigere tonen. Opnieuw toont de zangeres dat ze van alle markten thuis is en zich niet toespitst op één genre. Het is weinigen gegeven, maar Cyrus slaagt erin elk genre succesvol om te zetten in goeie muziek. 

 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hanah Montana

Het grote publiek zag Cyrus voor het eerst in het personage van ‘Hannah Montana’. De brave schoolmeid Miley Steward veranderde ’s avonds dankzij het dragen van een extra pruik in een popster, Hannah Montana genaamd. Haar dubbelleven en de puberteit bezorgen zowel Miley als Hannah dagelijks problemen, ruzies en emoties. 

Na de laatste aflevering wilde Cyrus zo snel mogelijk van het brave, schoolgaande puberteitsimago af. Ze meldde bijvoorbeeld dat ze na de opnames van de laatste aflevering de pruik van Montana zou verbranden. Ze nam toen al haar eerste stappen richting een nieuwe Miley Cyrus met een rock-imago.

Wrecking Ball

Na een carrière als actrice evolueerde Cyrus pijlsnel naar een succesvolle zangeres. De omschrijving die de muziekwebsite ‘Dansende Beren’ haar gaf, klopt als geen ander: "Van Hannah Montana tot naakt op een sloopbal zitten, het verschil kan haast niet groter". Als actrice was ze vooral populair bij kinderen, als zangeres schuurde ze al snel dansend tegen de edele delen van Robin Thicke. 

Met ‘Wrecking Ball’ en ‘We Can’t Stop’ scoorde ze meteen twee enorme hits die haar zangcarrière wereldwijd lanceerden. Na de pijlsnelle start, bracht Cyrus een paar minder bekende albums uit, onder andere in samenwerking met de band ‘The Flaming Lips’. Toch zien we al snel dat Cyrus na haar transitie van Hannah Montana naar rockster later nog een opvallende switch zal maken. Waar de zangeres in 2013 mening puberende jongen verliefd liet worden, richtte ze zich vanaf 2017 meer op countrymuziek

 

Billy Ray Cyrus

De opvallende switch in de muziek van Miley Cyrus is wellicht te wijten aan inspiratie die ze opdeed bij haar vader, Billy Ray Cyrus. Die was ook al terug te vinden in de reeks over ‘Hannah Montana’. Hij is een Amerikaanse countryzanger die in de jaren negentig de monsterhit ‘Achy Breaky Heart’ uitbracht. Hij werkte later ook samen met Pam Tillis, Kathy Mattea en Tanya Tucker en anderen aan een album voor Dolly Parton, ‘Dolly Parton&Friends’ genaamd. Zijn laatste populaire optreden dateert uit 2019, toen hij meezong op de remix van het nummer ‘Old Town Road’ van Lil Nas X. 

Dochter Miley sloot zich in 2017 aan bij het countrygenre met haar album ‘Younger Now’. De plaat sloeg meteen aan en maakte furore met de hit ‘Malibu’. Toch ging Cyrus niet op tournee met haar album. Eind 2020 bracht ze een nieuwe plaat uit, die terug in het rockgenre past. 
 

‘Plastic Hearts’

Met ‘Plastic Hearts’ toont ze dat ze naast pop en country ook kaas heeft gegeten van rock. Cyrus brengt na een woelige periode een plaat uit die deze periode perfect beschrijft. Ze ging uit elkaar met haar man, een gebeurtenis die we terugvinden in het nummer ‘She is Coming’. Het einde van die relatie werd beschreven in het nummer ‘Slide Away’. Met ‘Midnight Sky’ heeft de zangeres opnieuw een monsterhit te pakken.

Welke drastische bocht(en) ze in de komende jaren nog zal nemen, valt nog af te wachten. Wat wel zeker is, is dat de kans groot is dat haar muziek van welk genre dan ook in de smaak zal vallen. Of ze even vaak zal veranderen van genre als van haarkleur, dat valt wellicht nu al te bevestigen ...

 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top