'Reizen Waes' ontdekt nieuwe en oude tradities in Oost-Vlaanderen

Tom Waes zoekt het in dit seizoen van ‘Reizen Waes’ noodgedwongen dichter bij huis. Deze week ontdekte hij enkele verborgen parels in Oost-Vlaanderen, de provincie de hij gewoonlijk alleen op doorreis ziet, zoals hij toegeeft. Dit zijn onze favoriete momenten uit de aflevering.

Tom Waes werkt provincie per provincie suggesties van kijkers af en dat brengt hem deze week in Oost-Vlaanderen. Hoewel hij naar eigen zeggen een halve Oost-Vlaming is, geeft hij toe dat hij er zijn weg niet kent. Oost-Vlaanderen is de provincie waar hij, als Antwerpenaar, door rijdt op weg naar de zee. Tijd om daar verandering in te brengen, dus.
 
Eerst helpt Martin Heylen Tom om de Oost-Vlaming te begrijpen. Ieder dorpje heeft zijn eigen identiteit en zijn eigen taal, legt hij uit, en dat geldt ook voor zijn Oosteeklo. Daar zitten de terrasjes al vol om 10u15 en noemen de bewoners zichzelf varkens, terwijl ze met veel smaak varkenspoten eten. ‘Terters’, zo noemen ze hun gerecht. En dat lijkt ook Tom erg te smaken.
 
In tegenstelling tot de ‘vette darmen’ uit West-Vlaanderen, is het eten in Oost-Vlaanderen wel te pruimen. Niet alleen smaken de varkenspoten verrassend goed, ook het waterkonijn, ofwel de muskusrat, smaakt erg lekker. In de jaren 70 was het dier nog een delicatesse, maar de uitheemse soort is een gevaar voor ons ecosysteem, en wordt dus systematisch gevangen. Tom vangt er ook eentje om te laten klaarmaken, en de smaak verrast iedereen. Al is het misschien valsspelen om het beestje te laten klaarmaken door sterrenchef Kobe Desramaults.

Toch wel chique
 
Het bezoekje van Tom aan Kobe is zijn enige tussenstop in Gent, want doorgaans zoekt de avonturier liever naar minder evidente toeristische plekjes. Zo trekt hij naar Doel, waar de overgebleven bewoners het spookdorp in de schaduw van de kerncentrale krampachtig in leven houden. De kosteres van de lokale kerk kan maar niet op Tom zijn naam komen, ook al is hij een van haar favorieten. Tom kan er hartelijk om lachen.
 
Tom wil absoluut de grootste sigaar ter wereld zien, maar zijn crew vindt het idee maar niets. Gelukkig hangt er aan het Pijp- en Tabaksmuseum in Sint-Niklaas ook een mooi verhaal. Misschien was het toch het ommetje waard, moet de crew toegeven.
 
Gewezen Rode Duivel Wesley Sonck neemt Tom mee naar zijn heimat Ninove. Misschien niet de eerste plaats waar je aan zou denken voor een idyllisch tripje, maar volgens de voetballer zijn er prachtige plekken te ontdekken. Dat de plaats waar hij opgroeide niet het mooiste plekje is, dat geeft hij grif toe. Maar iets buiten de stad ligt de Pollareberg. “Als je dat van hier ziet, dan is dat toch wel chique hé”, zegt Sonck enthousiast. Zo ver van huis moet je het niet gaan zoeken.
 
Toen Tom in Waasmunster passeerde, moest hij aan de lokale kermisorganisatoren beloven dat hij zou terugkeren om deel te nemen aan het jaarlijkse waterbaktornooi. Daarbij moet een deelnemer op een kar staan en in volle vaart een houten paal door een klein gat in een plank steken. Raak je de plank, dan krijg je een emmer water over je hoofd. Tom keerde weken na de opnames terug, maar door corona was de kermis afgeschaft. De organisatoren hadden wel een kleinschalig coronaproof tornooi uit de grond gestampt. Tom kon niet deelnemen omdat hij zijn kruisbanden gescheurd had, maar toevallig had hij iemand bij die het gewoon is om een lange stok vast te houden: zijn geluidsman. Die nam het op tegen drie veteranen van het spel en … spoilers … ging naar huis met de trofee! Nu moeten ze volgend jaar wel terugkeren om de titel te verdedigen.


Films

Bekijk alles
Top