Legendarische matchen: Nederland en België zorgen voor historische derby met tien doelpunten

Op 5 september 1999 maakte Robert Waseige zijn debuut als bondscoach van België. De Rode Duivels stonden voor een mooie affiche, want ze namen het in de Kuip in Rotterdam op tegen Nederland. Het werd 5-5 en Proximus Pickx blikt terug op deze historische Derby der Lage Landen.

België kwam uit een donkere periode, want het vertrouwen in de nationale ploeg was bijzonder laag. Georges Leekens werd ontslagen vanwege de slechte resultaten en Waseige nam over. In die tijd was Oranje een ploeg van wereldklasse met toppers als Edwin van der Sar, Jaap Stam, Frank de Boer, Edgar Davids, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert en vele anderen. Bij de Rode Duivels waren spelers als Marc Wilmots, Nico Van Kerckhoven en Emile Mpenza de toppers van dat moment.

Eerste doelpunten van Strupar

De Belgen begonnen vol strijdlust aan de partij en openden sterk. Branko Strupar bracht de Belgen op 0-2. De genaturaliseerde Kroaat speelde toen voor Racing Genk en scoorde in zijn tweede interland zijn eerste twee doelpunten voor de Belgen. Hij zou in totaal vijf keer scoren voor de nationale ploeg.

Oranje was mak aan de wedstrijd begonnen, maar werd wakker na de twee tegentreffers en Edgar Davids sloeg nog voor de rust toe met twee goals. Zijn tweede doelpunt kwam er na een fantastische slalom. Patrick Kluivert zorgde voor de 3-2. Dat was de ruststand.

Einde carrière voor Vande Walle

Na de pauze ging het doelpuntenfestijn verder. Bart Goor en Marc Wilmots scoorden op enkele minuten tijd de 3-4 en de partij ging van hot naar her. Van tactiek was er geen sprake meer en beiden kozen voluit voor de aanval. De fans zagen het graag gebeuren en het bleef doelpunten regenen. Patrick Kluivert zette de score met twee treffers op 5-4. Was dit dan het einde? Neen, Emile Mpenza zorgde voor de 5-5 en Marc Wilmots kreeg nog rood. Daar bleef het bij. De halfvolle Kuip, er waren ruim 25.000 fans aanwezig, hadden een legendarische partij meegemaakt. Dat had niemand op voorhand verwacht.

Het was dus een speciale wedstrijd voor Waseige en Strupar, maar ook voor doelman Philippe Vande Walle. Hij liep een zware blessure op en dat betekende het einde van zijn mooie carrière. Voor de Belgen was de spektakelwedstrijd het begin van de wederopstanding. Een paar dagen later wonnen ze met 4-0 van Marokko. De trein was weer vertrokken.

Rode Duivels

Bekijk alles
Top