Dit zijn de duurste inkomende transfers van Belgische clubs

Sport | Met de transfer van Sébastien Haller verbrak Ajax vorige week het record van duurste aankoop ooit van een club uit de Eredivisie. De Amsterdammers betaalden 22,5 miljoen euro voor de Franse spits. Redenen genoeg bij Proximus Pickx om eens te kijken naar de duurste aankopen ooit van Belgische clubs. Een overzicht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zinho Vanheusden naar Standard (12,6 miljoen euro)

Standard zorgde in 2019 na een huurovereenkomst voor een definitieve overgang van Zinho Vanheusden, die geleend werd van het Italiaanse Inter. De Rouches legden 12,6 miljoen euro neer voor de belofteninternational, waardoor hij tot op vandaag de duurste inkomende transfer ooit is in België. Hij is ook de enige speler tot nu toe waarvoor een Belgische club dubbele cijfers neerlegde. Momenteel revalideert de aanvoerder van Standard van een zware kruisbandblessure, die hij in november vorig jaar opliep tegen Oostende. Desalniettemin is zijn marktwaarde de voorbije jaren alleen maar gestegen en zal Vanheusden ooit wel voor een riante som Luik verlaten.

Nicolae Stanciu naar Anderlecht (9,7 miljoen)

In augustus 2016 werd de Roemeen Nicolae Stanciu met grote trom binnengehaald bij Anderlecht. Met zijn overgang van Steaua Boekarest naar Brussel was destijds naar verluidt bijna tien miljoen euro gemoeid, de duurste inkomende transfer ooit van RSCA. Maar de Roemeense international kon de hooggespannen verwachtingen nooit inlossen onder René Weiler en Hein Vanhaezebrouck. Hij vertrok dan maar via een achterpoortje naar Sparta Praag voor vier miljoen euro, waarmee hij de duurste inkomende transfer in Tsjechië werd. Ondertussen verkaste Stanciu naar het Saoedische Al Ahli, waarbij paars-wit een percentje kreeg op de doorverkoop.

David Okereke naar Club Brugge en Bubacarr Sanneh naar Anderlecht (8 miljoen)

Vorig jaar verbrak Club Brugge zijn transferrecord met de komst van David Okereke. De Nigeriaanse spits werd bij Spezia (toen tweedeklasser, nu vertoevend in de Serie A) weggekaapt voor 8 miljoen euro. Okereke wisselt goeie periodes af met non-prestaties, meteen ook de reden waarom Club Brugge met Bas Dost een nieuwe spits heeft binnengehaald tijdens deze wintermercato.

De duurste verdediger in de geschiedenis van Anderlecht heet Bubacarr Sanneh. Paars-wit legde in 2018 maar liefst 8 miljoen euro neer voor de Gambiaanse verdediger. Net als Stanciu werd Sanneh misschien zelfs een nog grotere flop, met amper 19 optredens op zijn teller voor Anderlecht. Tegenwoordig vertoeft Sanneh in de B-kern van Anderlecht en zijn ze bij paars-wit naarstig op zoek naar een plan om zich te ontdoen van deze dure vogel.

Simon Mignolet naar Club Brugge en Theo Bongonda naar Genk (7 miljoen)

Op een gedeelde vijfde plaats staat meteen ook de duurste keeper in onze Jupiler Pro League. Vorig jaar pakte namelijk Club Brugge uit met de heuse toptransfer van Simon Mignolet, die voor 7 miljoen euro werd weggeplukt bij Liverpool. Zijn carrière werd zo geherlanceerd. Mignolet had alvast zijn aandeel in de titel en Europese prestaties van Club Brugge.

Ook Theo Bongonda staat in dit lijstje met een primeur. De nu 23-jarige Belg is de duurste transfer ooit tussen twee Belgische clubs. Racing Genk haalde Bongonda voor 7 miljoen euro weg bij Zulte Waregem. Het vorige record stond op naam van Kaveh Rezaei, voor wie Club Brugge ooit 5 miljoen betaalde aan Charleroi.

Michel Vlap naar Anderlecht (6,9 miljoen)

Dure transfers en Anderlecht, het blijken twee zaken te zijn die niet met elkaar te rijmen vallen. De derde duurste aankoop van Anderlecht luidt naar de naam Michel Vlap. De jonge Fries kende een handjevol hoogtes, maar vooral veel laagtes bij paars-wit. In het laatste duel van het kalenderjaar 2020 was er zelfs geen spoor van Vlap op het wedstrijdblad. Een transfer leek zich te gaan opdringen, ware het niet dat Percy Tau is teruggevlogen naar Brighton. Misschien dé (allerlaatste) kans voor de Nederlander om zich nog eens in de kijker van Vincent Kompany te spelen?

Sven Kums naar Anderlecht (6,5 miljoen)

Toen Sven Kums in 2015 kampioen werd met AA Gent en de Gouden Schoen won, koos hij voor een buitenlands avontuur bij Udinese en Watford. Deze escapades zouden geen succesverhaal worden, waarop Anderlecht besloot om hem in de zomer van 2017 terug te halen naar België. Bij Anderlecht moest hij de regisseur worden, maar Kums kon de hoge verwachtingen nooit waarmaken. Toen Vincent Kompany terugkeerde naar Neerpede, werd het boek van Kums bij paars-wit hard dichtgeklapt. Een terugkeer naar oude liefde AA Gent was het gevolg.

Defour, Roofe, Lang, Krmencik, Nurio en Onuachu (6 miljoen euro)

Tot slot zijn er zes spelers waar Belgische clubs een totaal van 6 miljoen euro voor neertelden. Het werden transfers met wisselend succes. De transfer van Steven Defour van Porto naar Anderlecht in 2014 werd door toenmalig RSCA-voorzitter Roger Vanden Stock de ‘transfer van de eeuw’ genoemd. Na enkele paars-witte jaren besloot Defour in 2016 opnieuw zijn heil in het buitenland te gaan zoeken.

De transfers van Kemar Roofe naar Anderlecht en Michael Krmencik naar Club Brugge zijn een ander verhaal. Roofe tekende maar voor matige statistieken bij paars-wit, deels door blessures. Niet iedereen in Neerpede was overtuigd van zijn kwaliteiten waardoor Roofe na amper één jaar Jupiler Pro League naar het Schotse Rangers trok. Hetzelfde verhaal voor Krmencik bij blauw-zwart. De Tsjech moest het scoringsprobleem bij Brugge oplossen, maar gaf niet het rendement dat van hem verwacht werd. De overbodige spits werd nog niet zo lang geleden uitgeleend aan het Griekse PAOK Saloniki.

Tot slot zijn er nog de transfers van Noa Lang naar Club Brugge, Nurio Fortuna naar Gent en Paul Onuachu naar Genk. Al deze transfers lijken schoten in de roos te zijn. Lang zorgt sinds zijn komst voor extra dynamiek in het aanvalscompartiment van Club Brugge, Onuachu is de huidige topschutter in de Jupiler Pro League en Nurio is de vaste linksachter bij de Buffalo’s.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top