Meer dan een onnozele parodiefilm, het verhaal achter 'Abraham Lincoln: Vampire Hunter'

Films | Geloof het of niet, maar de film met de lachwekkende titel ‘Abraham Lincoln: Vampire Hunter’ is niet zomaar een idioot slechte B-filmparodie op een historisch verhaal. Het is de verfilming van een boek dat op de vierde plaats van de New York Times Best Sellerlijst prijkte en er hangen enkele verrassende namen aan vast. Dit is het verhaal achter de opmerkelijke actiefilm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Abraham Lincoln: Vampire Hunter’ vertelt, zoals de titel doet vermoeden, een alternatieve versie van de biografie van een van de belangrijkste Amerikaanse presidenten. Het boek en de film volgen hem van zijn tienerjaren tot aan de dag dat hij door John Wilkes Booth doodgeschoten wordt in Ford’s Theater. Met uiteraard een kleine twist: Lincoln leidt een dubbelleven als vampierenjager.
 
Een compleet geflipt idee, maar schrijver Seth Grahame-Smith en de filmmakers nemen het best ernstig. Ze portretteren waargebeurde historische gebeurtenissen, zoals de strijd van Lincoln tegen de slavernij, maar dan in een context dat hij daarmee vooral de rijke vampieren tegen de schenen wil schoppen. In zekere zin blijft het verhaal dus trouw aan de geschiedenis, en tegelijk aan de oorprong van de vampier als mythisch wezen, die een allegorie was voor de rijke en wrede elite. Natuurlijk gaat dat alles gepaard met spectaculaire en over the top actiescènes, maar de film is dus iets intelligenter dan je op het eerste gezicht zou denken.

Tim Burton

Bovendien is de film niet gemaakt door de eerste de beste. De regisseur is Timur Bekmambetov, de Kazachse regisseur die enkele jaren eerder zijn Hollywooddebuut maakte met ‘Wanted’, een actieprent met Angelina Jolie, James McAvoy en Morgan Freeman. Niet de minste dus. De fraaie actiescènes in ‘Abraham Lincoln: Vampire Hunter’ worden dan ook constant geprezen in recensies, zelfs wanneer de rest van de film maar matig ontvangen wordt.
 
De coproducer van de film is iemand die we waarschijnlijk niet meer moeten voorstellen: Tim Burton! Die had Grahame-Smith leren kennen toen die het scenario schreef voor Burtons ‘Dark Shadows’. Hij zei in interviews dat hij bij het horen van de titel van het boek meteen wist dat er een film in zat. “Ik kreeg flashbacks naar toen ik drie films na elkaar ging kijken in de cinema”, zei hij in een interview met Indiewire. “Maar ik vond het ook leuk dat het bovenal aanvoelde als een echt verhaal.”

De schrijver

Het brein achter het verhaal is auteur Seth Grahame-Smith, die met zijn opmerkelijke romans en vindingrijkheid intussen al verschillende bestsellers schreef. Na een boek over de porno-industrie en een boek dat je met een kwinkslag leert hoe je kan overleven in een horrorfilm, waagde hij zich voor het eerst aan een mix van twee uiterste genres. In ‘Pride and Prejudice and Zombies’, overigens ook verfilmd, herschreef hij de klassieke roman van Jane Austen. Hij veranderde bijna niets aan het originele verhaal, behalve dan dat er hier en daar een zombie opduikt.
 
Zijn uitgeverij was eerst niet zeker of het boek wel een goed idee was, maar nadat de titel en de cover online heel wat hype veroorzaakten, besloten ze de roman uit te brengen. Het resultaat: meer dan een miljoen verkochte kopieën, meer dan twintig vertalingen en een derde plaats op de New York Times Best Sellerlijst. Niet slecht voor een onnozele parodie. Het succes werd nog eens herhaald met ‘Abraham Lincoln: Vampire Hunter’, het vervolg ‘The Last American Vampire’ en een parodie op het Jezusverhaal: ‘Unholy Night’. Intussen is Grahame-Smith zelf filmproducer, met beide ‘It’-films achter zijn naam.
 
Zet je vooroordelen dus even opzij en stem vanavond om 20u40 af op VTM4 voor ‘Abraham Lincoln: Vampire Hunter’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top