Het beste van moderne meester Christopher Nolan nu in de VOD catalogus

Films | Christopher Nolan is een van de meest prominente filmmakers van deze generatie. Van breinbrekende thrillers tot een geweldige ‘Batman’-trilogie, Nolan weet zijn publiek steeds opnieuw met verstomming achter te laten. In de VOD catalogus van Proximus kan je nu genieten van zijn beste werk, maar let op dat je je hersenen niet in een knoop legt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Inception

Nolan pende zijn idee voor een thriller waarin dieven dromen stelen al neer in 2002, maar omdat hij vond dat hij wat meer ervaring nodig had als filmmaker, borg hij het oorspronkelijke scenario zeven jaar lang op. Na ‘The Dark Knight’ voelde Nolan zich er klaar voor en hadden studio’s en adverteerders genoeg vertrouwen in zijn vakmanschap om hem het nodige budget te geven. En de studiobonzen zouder daar geen spijt van krijgen.
 
‘Inception’ kwam in 2010 in de zalen en werd meteen een enorme hit. De spionagefilm waarin Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) en zijn “extractors” steeds dieper in verschillende lagen van dromen infiltreren om een idee in het hoofd van Robert Fischer (Cillian Murphy) te planten, werd massaal bezocht in de cinema. “Een droom in een droom in een droom” en “We have to go deeper” werden wereldwijd bekende begrippen. Van de acht Oscarnominaties werden er vier verzilverd en volgens filmwebsite IMDb is ‘Inception’ de dertiende beste film ooit gemaakt.
 
‘Inception’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

Interstellar

Iets verder op die lijst met de beste films ooit gemaakt, op de 29ste plaats, vinden we ‘Interstellar’. Die apocalyptische ruimtevaardersfilm volgt Cooper (Matthew McConaughey) en Amelia Brand (Anne Hathaway) die samen met twee andere astronauten op zoek gaan naar een nieuwe bewoonbare planeet, om daat het voortbestaan van de mensheid zeker te stellen. Enkele planeten zijn beloftevolle kandidaten, maar verschillende gevaren en tijdsdruk dwingen hen telkens weer om te vluchten.
 
Deze film waarin het verhaal al gauw diep graaft in metafysische vraagstukken, de menselijke psyche en overlevingsdrang, is een spannende, emotionele en meeslepende rollercoaster. Enkele verhaalelementen, vooral dan die bij de ontknoping, lijken erg ver van de realiteit te liggen, maar eigenlijk zijn ze gebaseerd op de ideeën van astrofysicus en Nobelprijswinnaar Kip Thorne. Om de wetenschappelijke achtergrond bij de film te verklaren, schreef die er achteraf een boek over.

'Interstellar' is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

The Dark Knight

Velen van ons werden aan Nolan voorgesteld via zijn trilogie rond de duistere held van Gotham: Batman. De eerste film, ‘Batman Begins’, was een schoolvoorbeeld voor hoe je een origin story over een superheld maakt. Maar het is de tweede film in de trilogie, ‘The Dark Knight’ die door het publiek uitverkoren is tot de beste Batmanfilm aller tijden. Op de voorgenoemde lijst van IMDb staat ‘The Dark Knight’ op de vierde plaats.
 
Het enorme succes is niet alleen te danken aan de sterke prestatie van Christian Bale als Batman. Nog meer iconisch is de vertolking van de betreurde Heath Ledger als Joker, die op onnavolgbare wijze de perfecte vijand voor Batman speelt. Terwijl de held voor orde en gerechtigheid staat, teert Joker op chaos en willekeur. En net dat maakt de psychopatische clown zo geliefd en gevreesd.
 
‘The Dark Knight’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

Dunkirk

‘Dunkirk’ vertelt het verhaal van mei 1940, toen de Duitsers Frankrijk binnenvielen en zo geallieerde troepen insloten op de stranden van Duinkerke. De troepen werden door de Britse en Franse lucht- en grondmacht langzaam van het strand geëvacueerd en daarbij gebruikten ze elk vaartuig dat ze konden vinden. Aan het einde van de missie zijn 330.000 Frans, Britse, Belgische en Nederlandse soldaten veilig geëvacueerd.
 
Hoewel een ensemblecast met onder anderen Harry Styles en Tom Hardy de affiche siert, heeft Nolan gekozen om de individuen en de dialogen niet centraal te zetten. In ‘Dunkirk’ wordt amper gesproken, maar de uitmuntende cinematografie en meeslepende muziek trekken je volledig in het verhaal. Nolan mocht dan ook niet voor niets de Oscar voor Best Sound Editing in ontvangst nemen. De opnames vonden trouwens dicht bij huis plaats, want de hele cast en crew trok naar het Nederlandse Urk, waar het IJsselmeer even dienst deed als de Noordzee.
 
‘Dunkirk’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

The Prestige

Deze thriller speelt zich af in Edwardiaans Londen, waar twee rivaliserende goochelaars, die eerst partners waren tot de tragische dood van een assistent tijdens een show, ruzie maken nadat een van hen de ultieme goocheltruc heeft uitgevoerd: teleportatie. Zijn rivaal probeert wanhopig het geheim bloot te leggen en experimenteert met gevaarlijke nieuwe wetenschappen, terwijl zijn zoektocht hem op de rand van de waanzin brengt en het leven van iedereen om het hen heen in gevaar brengt.
 
Een jonge Hugh Jackman en Christian Bale schitteren in ‘The Prestige’, gebaseerd op de gelijknamige roman van Christopher Priest. De schrijver wilde zijn boek niet door eender wie laten verfilmen en stond erop dat Christopher Nolan de job aannam, hoewel er nog een andere regisseur zijn ogen op het verhaal had laten vallen. Jackman en Bale gingen ook iets verder dan acteren, ze moesten namelijk vingervlugheid aanleren, zodat ze een deel van hun stunts zelf konden doen.
 
‘The Prestige’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

Man of Steel

Na de universeel op applaus onthaalde ‘Batman’-trilogie, bleef Nolan nog even actief in de wereld van de verfilmingen van DC Comics, zij het dan niet meer als regisseur. Voor de Supermanfilm ‘Man of Steel’, die een jaar na ‘The Dark Knight Rises’ uitkwam, gaf hij vooral advies in de rol van producer en medebedenker van het verhaal. De regie is van Zack Snyder, de hoofdollen gaan naar Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon en Russell Crowe.
 
Net zoals toen Nolan Batman onder handen nam, gebruikt ‘Man of Steel’ een meer realistische en donkere aanpak. Superman is er niet zomaar de ultieme held die alles kan, maar ook een menselijk personage met problemen en zorgen, dat verscheurd is tussen zijn vernielde thuisplaneet en de Aarde, die hij zwoer te beschermen.
 
‘Man of Steel’ is beschikbaar in de VOD catalogus van Proximus. Naar de VOD catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!Zijn ook beschikbaar in de VOD Catalogus:

Tenet
Batman v Superman: Dawn of Justice (waarbij Nolan opnieuw als producer optrad)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top