Blanka Vas, de grote revelatie van het jaar

Wielersport | Weinigen zullen gedacht hebben dat Blanka Vas deze winter zo sterk zou presteren. De Hongaarse kampioene, lid van het team Proximus-Alphamotorhomes-Doltcini CT, geeft blijk van een grote regelmaat die ze bekroond zag met twee grote overwinningen. 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Blanka Vas is nog maar 19 jaar (ze werd op 3 september 2001 geboren in Budapest), maar heeft zich in het vrouwenveldrijden al een flinke reputatie bij elkaar gefietst. Eind 2019, toen ze nog maar pas 18 was, verliet ze haar vaderland en kwam ze in België wonen (in Avelgem), om zich beter te integreren in haar nieuwe ploeg, Doltcini-Van Eyck Sport.
 
Vanaf haar eerste seizoen liet ze zich al opmerken met enkele mooie uitslagen in december 2019: 2e in Essen (Ethias Cross), 3e in de Waaslandcross in Sint-Niklaas, 5e in de Druivencross van Overijse en 7e in de Superprestigecross in Diegem. Bij het grote publiek raakte haar naam niet meteen bekend, maar de specialisten hadden door dat hier sprake was van een groot talent. 
 
Binnen de ploeg Proximus-Alphamotorhomes-Doltcini CT heeft ze deze winter nog een stap vooruit gezet. In november won ze twee crossen in Tsjechië en Polen en pakte ze zilver bij de belofte op het EK in Rosmalen waar ze alleen Puck Pieterse moest laten voorgaan. Enkele weken ervoor was ze ook vicewereldkampioen crosscountry in het mountainbiken bij de beloften geworden, achter de Française Loana Lecomte. Vas sloot november af met een 4e plaats in de Wereldbekermanche in Tabor.
 
Haar prestaties gingen daarna nog crescendo: op het allerhoogste niveau bleef ze regelmatig presteren (5e in Namen, 4e in Essen, 7e in Dendermonde). In afwezigheid van de betere Nederlandse veldrijdsters won ze op 30 december in Bredene: ze kwam er solo over de meet en was de betere van Sanne Cant en Alicia Frank.
 
Drie dagen later won ze opnieuw, deze keer in Gullegem, maar opnieuw na een solo, voor Inge van der Heijden en Sanne Cant, goed voor haar vierde zege van het seizoen. Een dag later werd ze 5e in de Wereldbekermanche in Hulst.
 
Sindsdien bouwt ze een korte pauze in om uitgerust aan de start te kunnen staan van het WK eind januari. 
 
Momenteel staat de Hongaarse 13e in de UCI-ranking en 4e in de stand van de Wereldbeker. Het lijkt een kwestie van tijd te zijn voor ze de top 10 binnenduikt, maar nu al kan ze de grootste revelatie van het veldritseizoen worden genoemd. We hebben het beste van Vas nog niet gezien…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top