Jullie hebben gekozen: dit is het ultieme Rode Duivels-elftal!

Wekenlang konden wij als voetbalsupporter stemmen voor ons Rode Duivels-droomelftal. Deze voting werd georganiseerd door de Belgische voetbalbond KBVB, naar aanleiding van hun 125-jarig bestaan. Proximus Pickx licht het ultieme droomelftal door.

Keeper: Preud’homme

Het eerste icoon die werd bekendgemaakt, was doelman Michel Preud’homme. Preud'homme haalde het in de verkiezing enigszins verrassend van medefavorieten Jean-Marie Pfaff en Thibaut Courtois. De Luikenaar was titularis van de Rode Duivels op de WK's van 1990 en 1994. Telkens sneuvelden de Duivels in de achtste finales. Preud'homme kreeg na het WK van 1994 van de Wereldvoetbalbond FIFA de Yashin Award, voor de beste doelman van het toernooi. In 1995 kondigde Preud'homme het einde van zijn interlandcarrière aan. Hij eindigde op 58 caps.

Verdediging: Gerets, Kompany, Albert en Vertonghen

Na de bekendmaking van Preud'homme werd de ultieme defensie van de Rode Duivels gepubliceerd. Op de rechtsachter viel de keuze zoals verwacht op Eric Gerets. De intussen 66-jarige Limburger was jarenlang een voortrekker bij de Rode Duivels. Gerets was er onder meer bij in de EK-finale van 1980 en het succesvolle WK van 1986 in Mexico.
 
Centraal achterin vormen Vincent Kompany en Philippe Albert de tandem. Kompany was de leider van de huidige Gouden Generatie van de Rode Duivels en met hen aanwezig op de WK's van 2014 en 2018. Afgelopen zomer stopte hij op 34-jarige leeftijd. Albert leidde de Belgische defensie op de WK's van 1990 en 1994. 
 
Op de linksachter ten slotte vinden we de eerste nog actieve speler, Jan Vertonghen. De huidige verdediger van Benfica en recordinternational was erbij op de WK's van 2014 en 2018 en het EK van 2016. Zonder ongelukken speelt hij komende zomer nog een EK en in de winter van 2022 nog een WK.

Middenveld: De Bruyne, Scifo en Witsel

Met Kevin De Bruyne en Axel Witsel kozen de Duivels-fans voor twee nog actieve spelers in het ultieme Rode Duivels-middenveld. Kevin De Bruyne is de huidige spelverdeler van de Rode Duivels. De Manchester City-speler telt momenteel 78 caps. De Bruyne was met de Duivels aanwezig op de WK's van 2014 en 2018 en op het EK van 2016. Axel Witsel telt intussen 110 caps. Net als De Bruyne was hij een steunpilaar op de WK's van 2014 en 2018 en het EK van 2016.
 
Enzo Scifo was de spelmaker van de Rode Duivels in de jaren 80 en 90. Scifo, 84-voudig Rode Duivel, was met de nationale ploeg aanwezig op het EK van 1984 en de WK's van 1986, 1990, 1994 en 1998. De Wereldbeker van 1986 in Mexico was het hoogtepunt met de halve finales, maar Scifo haalde zijn beste niveau in 1990 in Italië. Toen sneuvelden de Belgen in de achtste finales, net als in 1994. Zijn interlandcarrière eindigde in 1998 in mineur met een uitschakeling in de eerste ronde op het WK in Frankrijk.

Aanval: Hazard, Ceulemans en Lukaku

Om het elftal compleet te maken, werden Romelu Lukaku, Eden Hazard en Jan Ceulemans verkozen tot de beste spitsen in 125 jaar Belgische voetbalgeschiedenis. De 27-jarige Lukaku en de 30-jarige Hazard zijn allebei nog actief bij de Rode Duivels en mogen met recht en rede beschouwd worden als de vaandeldragers van de huidige generatie. Topscorer Lukaku zit aan 57 doelpunten in 89 interlands, aanvoerder en creatief brein Hazard scoorde er 32 in 106 wedstrijden. 
 
Ceulemans, 63 jaar inmiddels, scoorde van 1977 tot 1991 22 keer voor de Rode Duivels. Zijn rush tegen Hongarije, met een assist voor Alex Czerniatynski op het WK 1982 staat in het geheugen gegrift. Met 96 caps was hij lang recordinternational, tot hij door enkele jongens van de huidige generatie werd voorbijgesneld.

Coach: Guy Thys

Tot slot kozen de Belgische voetbalfans Guy Thys als meest iconische coach van de Rode Duivels in de voorbije 125 jaar. Huidig bondscoach Roberto Martinez en Raymond Goethals moesten nipt de duimen leggen.
 
Thys loodste de Rode Duivels op het WK van 1986 naar de halve finales, net als Martinez op het voorbije WK. Daarin bleek het Argentinië van de onlangs overleden Diego Maradona met 2-0 te sterk. In de wedstrijd om de derde plaats verloren de Rode Duivels na verlengingen met 4-2 van Frankrijk. Na afloop van het WK in Mexico werd Thys tot beste bondscoach van de wereld gekroond. Zes jaar eerder schopten de Rode Duivels het onder Thys tot in de finale van het EK, daarin moesten de Belgen met 2-1 hun meerdere erkennen in West-Duitsland. Als bondscoach maakte hij drie WK's en twee EK's mee, een unicum.
 
De legendarisch sigaarrokende Thys is bovendien de enige Belgische bondscoach die meer dan 100 matchen aan het roer stond van de Rode Duivels (114 meer bepaald).

Het ultieme Rode Duivels-elftal

Rode Duivels

Bekijk alles
Top