The Sore Losers hernemen debuutplaat in exclusieve concertfilm op Pickx: “En nu kijken we vooruit”

Het debuutalbum van de Belgische rockgroep The Sore Losers verscheen tien jaar geleden in de rekken. De band dook als gift aan de fans de studio in om dat eerste album nog eens integraal te spelen, gevolgd door de camera’s van Proximus Pickx. “Mensen die vaak onze optredens zien, zullen merken dat dit dichter aanleunt bij een live optreden dan een opname in de studio.” Het concert is exclusief te bekijken op Pickx.be, onderaan dit interview.

The Sore Losers werken naarstig aan een nieuw album dat eind 2021 hopelijk het levenslicht zal zien. Maar tussen het schrijven aan nieuwe nummers en de opnames door, was er ook tijd om stil te staan bij de tiende verjaardag van hun debuutalbum. Dat verscheen in oktober 2010, dus enkele weken geleden lanceerde de band een commentaartrack die inzichten verschaft bij hun debuut en speelden ze het hele album nog eens helemaal door. De video daarvan kan je nu bewonderen dankzij Proximus Pickx via de link onderaan dit artikel. “Sommige van die nummers hadden we al heel lang niet meer live gespeeld, dus we konden ze als het ware herontdekken”, zegt zanger/gitarist Jan Straetemans.
 
Was het repeteren geblazen?
 
Jan: “Enkele songs hebben altijd in onze liveset gezeten, zoals ‘Beyond Repair’ en ‘Silver Seas’. Die zaten nog goed in de vingers. ‘Hollow Tree’ en ‘Juvenile Heart Attack’ hebben we ook wel wat live gespeeld, maar daarop moesten we toch nog wat repeteren. De andere nummers moesten we eigenlijk helemaal herontdekken. Dat was plezant, want je beseft weer hoe die nummers tot stand zijn gekomen en welke keuzes je toen gemaakt hebt. Sommige nummers konden we dus nog met de ogen dicht spelen, op andere hebben we toch wat moeten studeren.”
 
Zijn de nummers in de loop der jaren nog veranderd?
 
Jan: “Hier en daar waren er wel kleinere dingen die we wilden veranderen, zoals stukjes die we te lang vonden of die niet echt bijdroegen aan het nummer. Vooral bij de songs die we nog live speelden was dat het geval, want op een podium krijg je onmiddellijke interactie met het publiek. Je weet meteen hoe iets overkomt en dan kan je er nog wat aan sleutelen. Eigenlijk hebben we nu de liveversies gespeeld, dus mensen die vaak naar onze optredens komen, zullen merken dat die nummers meer liveversie dan studioversie zijn.”

“Eigenlijk heeft de video veel weg van een liveopname. Als je alles in één keer doorneemt, klinkt het altijd iets minder proper dan bij een gewone opname. Het klinkt heavyer en dus iets anders, maar dat is ook omdat we nu meer ervaring hebben. Niet dat het andere nummers geworden zijn, maar we zijn nu eenmaal een matuurdere band geworden.”
 
Na de release van jullie debuutalbum leek het erg snel te gaan voor The Sore Losers. Hebben jullie dat ook zo ervaren?
 
Jan: “In zekere zin ging het inderdaad snel. We werden tweede in de finale van Humo’s Rock Rally, maar hadden toen al een platenlabel dat onze muziek wilde uitbrengen en een boeker om optredens te regelen. We werden er wel wat in geworpen. Maar daarvoor hadden we allemaal individueel al bij verschillende bands gespeeld. Daarmee schuimden we heel Europa af om in kleine cafés en zelfs kraakpanden te spelen. We waren het dus al gewoon om op een podium te staan, maar grote podia namen we nooit als vanzelfsprekend. Dankzij die eerdere ervaringen weten we hoe het is om het kleiner aan te pakken, om te moeten touren en op de vloer in iemands appartement te slapen. Ik ben blij dat we die dingen ook meegemaakt hebben, want dat neem je altijd mee. We beseffen nu maar al te goed dat succes niet vanzelf komt.”
 
Tien jaar later is het dan tijd voor een feestje?
 
Jan: “Ja, eigenlijk hadden we liever wat publiek uitgenodigd naar onze studio en hadden we een groter optreden willen geven, maar dat kon natuurlijk niet. We hebben wel voor elke track van het album een commenaar opgenomen, een beetje zoals regisseurs dat vaak doen met films. We hebben herinneringen opgehaald, gepraat over onze keuzes, ons geluid, onze invloeden … We verrasten onszelf ermee. Het was een fijne manier om eens terug te blikken. Wat we nu willen doen, is weer vooruit kijken naar ons volgende album.”
 
Was de video een manier om dit jaar een live-ervaring aan de fans te geven?
 
Jan: “In de eerste plaats wilden we vooral iets doen voor de tiende verjaardag van de plaat. De lockdown kwam er pas in tweede instantie, maar dat maakte hier ook een leuk project van. De afgelopen jaren waren we bijna constant aan het spelen, zowel in eigen land als in Frankrijk, Duitsland, Amerika … We hebben eigenlijk altijd getourd. In 2020 wilden we sowieso wat gas terugnemen en rustig werken aan een nieuw album. Dus die lockdown was voor ons eigenlijk niet onoverkomelijk. Maar hopelijk kunnen we nu in 2021 weer live spelen. We zouden onder andere als support optreden met Therapy?, hopelijk met dat nieuwe album onder de arm.”
 
Kan je al iets kwijt over de volgende plaat?
 
Jan: “We zijn echt een goeie gitaarplaat aan het maken. Dat is wat we echt graag doen: uptempo, luider, sneller en harder spelen. Misschien is dat wel een reactie op de lockdown, dat we er daardoor harder tegenaan gaan. Het is ook een beetje een tegenreactie op de vorige plaat, zoals dat altijd wel het geval is. De vorige hadden we gemaakt met de mannen van White Denim en die was iets speelser. Nu willen we graag weer iets harder en feller gaan.”

Bekijk hieronder de concertvideo naar aanleiding van de tiende verjaardag van het debuutalbum van The Sore Losers.

Zin in nog meer rock? Check dan zeker de docuserie 'Guitar Stories' met onder andere Cedric Maes van The Sore Losers, exclusief te streamen op Pickx.be.


Muziek

Bekijk alles
Top