One Day, one Goal: ontdek hoe Roberto Martinez Wigan redde van de ondergang

Op 7 december 1997 besloot Roberto Martinez dat het welletjes was geweest. Hij maakte met een uitmuntende soloactie en bijbehorend doelpunt een einde aan de malaise bij zijn toenmalige Engelse club F.C. Wigan Athletic. Proximus Pickx ging na waarom dat ene doelpunt van Martinez zo belangrijk was voor Wigan.

Nadat de jonge Spanjaard in 1991 zijn professionele voetbalcarrière begon bij het Spaanse Real Zaragoza B, maakte hij in 1995 de overstap naar het Engelse Wigan Athletic dat toen in de Engelse Third Division speelde. Deze overstap legde Martinez geen windeieren. In zijn eerste seizoen werd hij meteen topschutter met 13 goals - over alle competities heen - bij Wigan Athletic. Bovendien werd hij dat jaar ook verkozen tot clubspeler van het jaar door de supporters van Wigan en werd hij opgenomen in het toenmalige team van het jaar van de Engelse Third Division.

Martinez wijst de weg

De ploeg van Roberto Martinez nam het die bewuste avond op tegen York City F.C. uit North Yorkshire. York City was een middenmotor in de Engelse Second Division die het jaar voordien op een teleurstellende twintigste plaats was geëindigd. De ploeg van toenmalig coach Alan Little had heel wat goed te maken tegenover haar supporters en dacht met Wigan tegen een haalbare tegenstander uit te komen in de FA Cup. Ze vergaten echter die ene speler: Roberto Martinez.

Martinez opende, na knap samenspel, de score. Hij deed dat dankzij een sterke actie richting doel die hij geweldig afwerkte met een harde knal waar de York City-doelman enkel maar naar kon apegapen. De ontlading was groot: Wigan Athletic kon dankzij de goal van Martinez even alle zorgen vergeten en trachten die belangrijke overwinning tegen York City binnen te halen. Dat lukte: dankzij de geniale ingeving van Martinez en een tweede goal van collega-middenvelder David Mark Lee wint Wigan Athletic F.C. die bewuste decemberavond van rivaal York City met 2-1. Hoera voor Wigan! Het vertrouwen was hersteld.

Ben jij fan van onze voetbalserie? Lees dan alles over hoe Fabio Capello het Italiaanse Torino op magistrale wijze over de knie legde.

Rode Duivels

Bekijk alles
Top