One day, one goal: Didier Deschamps rondt prinsheerlijke combinatie af tegen Parma

Voetbal | Didier Deschamps is een vertrouwde naam in het trainerscircuit, maar voordat de man bondscoach werd van Frankrijk en zijn land naar de wereldtitel leidde, gooide de Fransman hoge ogen als defensieve middenvelder bij onder meer Marseille en Juventus. Van zijn 15 goals in clubverband was deze één van de mooiste, en dan vooral het voorbereidend werk van zijn teamgenoten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deschamps debuteerde in 1985 bij FC Nantes, om in het seizoen 1989/90 naar Marseille te trekken. In het seizoen 1990/91 speelde hij op huurbasis voor Girondins de Bordeaux. Het jaar daarop keerde Deschamps terug naar l’OM. In 1994 waagde hij de stap hogerop met zijn transfer naar Juventus. Tussen 1994/95 en 1998/99 kwam hij 126 keer uit voor Juve en scoorde vier keer raak.
 
Op zondag 21 mei 1995 moest de Oude Dame in eigen huis aan de bak tegen Parma, dat zich gedurende het seizoen als één van de titelpretendenten opgeworpen had. De bezoekers zouden die zondag van het kastje naar de muur gespeeld worden. Juve, dat de landstitel al binnen had, gaf die kampioenstitel nog wat meer glans met een afgetekende 4-0 zege.

In de 37ste minuut scoorde Deschamps de 2-0, na wondermooi combinatiespel. Een hakje van een ploegmakker bood het leer panklaar aan voor de vrijstaande Deschamps, op elf meter van het doel. De controlerende middenvelder twijfelde niet en mikte de bal proper in de hoek. Doelman Luca Bucci had geen kans.

Wereldtitel als speler…

Juventus kroonde zich tot kampioen met een straatlengte van tien punten voorsprong op de dichtste achtervolgers, Lazio Roma en Parma. Er was geen twijfel mogelijk: Juve stak met kop en schouders boven de andere Serie A-clubs uit en daar had Deschamps, die tussen 1994 en 1999 126 keer in actie kwam voor Juventus, een aandeel in.
 
Voor zijn vaderland Frankrijk kwam Deschamps 103 keer uit, en maakte daarin vier doelpunten. Zijn grootste succes vierde Deschamps in 1998, toen hij als aanvoerder van het Franse elftal in eigen land de wereldtitel binnenhaalde. Twee jaar later werd hij ook nog eens Europees kampioen in Nederland/België.

… en als bondscoach

Zijn populariteit groeide tot ongekende hoogtes na zijn spelerscarrière, toen hij bondscoach van Frankrijk werd. In 2012 werd hij benoemd tot de opvolger van Laurent Blanc. Vier jaar later bereikte hij met Frankrijk de EK-finale in eigen land, die met 0–1 werd verloren van Portugal.
 
De bondscoach beschikte en beschikt nog steeds over een gouden generatie: de druk was groot om te oogsten. Op het WK 2018 in Rusland moest hij de nationale ontgoocheling van 2016 doen vergeten, en dat betekende: de wereldtitel pakken. Hij slaagde daarin door Kroatië met 4-2 te verslaan in de finale, en kreeg daardoor een plaatsje in de Franse voetbalgeschiedenis.
 
Honger naar meer fabelachtige doelpunten? Lees het vorige deel in deze rubriek, over de wereldgoal van Fabio Capello.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top