Overzicht veldrijden december : opzij, opzij, opzij, hier zijn Mathieu en Wout

Wielersport |
Het veldrijden kreeg in december een totaal ander gezicht dan in november: door de prestaties van Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout was november haast volledig voor de rekening van de ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal. In december traden echter drie nieuwe (en grote) namen op de voorgrond.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Heren: Mathieu en Wout (en Tom) nemen de macht over
 
Eind november was Wout van Aert al aan zijn veldritseizoen begonnen, met twee spraakmakende uitslagen in Kortrijk en Tabor. Op 6 december gunde Eli Iserbyt zich een mooi sinterklaasgeschenk met een zege in de Superprestigecross in Boom. Wout van Aert viel er net naast het podium.
 
Het weekend erna was het meteen prijs voor Mathieu van der Poel bij zijn eerste cross van het seizoen: hij won de Scheldecross in Antwerpen (12 dec), voor Eli Iserbyt en Tom Pidcock die de de dag erna wel enigszins verrassend de Superprestigecross in Gavere won.
 
Op 20 december, in de Wereldbekermanche in Namen, kregen we de eerste confrontatie tussen de twee grote tenoren, Mathieu van der Poel en Wout van Aert. De jongste winnaar van de Ronde van Vlaanderen bleef de jongste winnaar van Milaan-San Remo een handvol seconden voor op het mythische parcours rond de Citadel. Met Pidcock op de derde plaats leek de hiërarchie binnen de cross in een andere plooi gelegd: renners als Lars van der Haar, Toon Aerts of Laurens Sweeck werden naar het tweede plan verwezen.
 
Mathieu van der Poel bevestigde zijn suprematie in de drukke kerstperiode met winst in Essen (20 dec), Heusden-Zolder (26 dec, Superprestige) en Bredene (30 dec). Wout van Aert klopte de Nederlander wel in Herentals (23 dec) en vooral in de blubber van Dendermonde (30 dec) waar hij zijn grote concurrent op bijna 3 minuten reed.
 
Eli Iserbyt kende een eindejaarsperiode vol pech: een val leidde tot een opgave in Heusden-Zolder waardoor hij ook de Wereldbekermanche in Dendermonde miste. Daardoor zag hij ook Toon Aerts de 1e plaats in de UCI-ranking overnemen. Ook de renner van Telenet Fidea Lions kende zijn portie pech: twee dagen voor de cross van Essen werd hij op training aangereden door een auto. De lichamelijke schade viel mee, maar Aerts bleef er de hele eindejaarsperiode last van ondervinden. 
 
Dames: Oranje boven, wie anders?
 
Bij de dames blijft de dominantie van de Nederlandse rensters onverminderd voortduren. Lucinda Brand blijft de grote slokop met maar liefst vijf zeges in december: Boom (6 dec), Gavere (13 dec), Namen (20 dec), Heusden-Zolder (26 dec) en Dendermonde (27 dec). Denise Betsema (Antwerpen, 12 dec), Marianne Vos (Essen, 22 dec) en Ceylin del Carmen Alvarado (Herentals, 23 dec) pakten de zegebloemen in de andere belangrijke crossen.
 
Als de top van de Nederlandse vrouwen niet aan de start stonden, kon Kata Blanka Vas een zege pakken. De Hongaarse kampioene in Belgische loondienst bij Proximus-Alphamotorhomes-Doltcini CT, had zich ook al in november laten opvallen en pakte in de december de zege in Bredene (30 dec), voor Sanne Cant en Alicia Franck.
 
De Belgische kampioene lijkt maar niet het goede ritme te pakken te krijgen en wisselt betere uitslagen af met mindere prestaties: ze werd 11e in Boom, 4e in Antwerpen, 6e in Gavere, 12e in Namen, 5e in Herentals, 13e in Heusden-Zolder, 6e in Dendermonde en 2e in Bredene.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top