Een dag na de bekendmaking van de nieuwe grafische identiteit, kondigde Riot Korea heel wat veranderingen aan die vanaf het begin van het seizoen 2021 van kracht zullen zijn. Op het programma: wijzigingen in het format van de play-offs, een stijging van het minimumloon en de LCK Challengers League.

 

Nieuw format voor de play-offs

Van de door Riot Korea aangekondigde veranderingen is de aanpassing van het format van de play-offs een van de belangrijkste en ongetwijfeld ook meest besproken punten. Tot nu veroverde het team dat het reguliere seizoen als eerste eindigde automatisch een ticket voor de finale. Teams die tussen plaats 2 en 5 eindigden streden in een King of the Hill-format om de tweede finaleplaats. Het team dat 5de eindigde, moest dus alle teams treffen om kans te maken op de finale, waardoor de kans op succes drastisch afnam.

Voortaan nemen de eerste zes teams van het kampioenschap deel aan een minitoernooi. Seed 1 en 2 zijn rechtstreeks gekwalificeerd voor de halve finales. Seed 4 zal daarentegen seed 5 ontmoeten, terwijl seed 3 het zal moeten opnemen tegen de zesde uit het klassement. De winnaar van de eerste wedstrijd gaat door naar de halve finales en speelt er tegen de eerste uit het klassement, terwijl de winnaar van de tweede wedstrijd seed 2 treft. De winnaars van deze twee wedstrijden gaan door naar de finale. Alle play-offwedstrijden worden in een BO5 gespeeld. “Deze wijzigingen moeten de teams een betere kans geven om een plaats in de finale te bemachtigen en om meer speeltijd te krijgen”, aldus Riot Korea.

Riot zou ook het format met dubbele eliminatie bestudeerd hebben, zoals toegepast in het LEC of de LCS, maar dan zouden de splits in BO1 moeten doorgaan. Zoals je al kon vermoeden ging de voorkeur naar het door de Koreanen geliefde BO3-format en na het bestuderen van de adviezen van de betrokken teams besloot Riot dat punt niet te veranderen. Op de planning staan 2 wedstrijden (BO3) per dag, van woensdag tot en met zondag tijdens de eerste ronde van de split, en 4 dagen per week tijdens de terugwedstrijden.

De LCK heeft ook zijn systeem met de verdeling van de kampioenschapspunten aangepast.


Inkomsten stijgen


Volgens de website Inven Global staan er ook enkele economische veranderingen op de agenda. Zo zal de totale prijzenpot worden verhoogd van 300.000.000 KRW (~ €225.000) tot 400.000.000 KRW (~ €300.000). Ook het deel dat kampioenen ontvangen wordt verhoogd tot 200.000.000 KRW (~ €150.000), het dubbele van de vorige seizoenen. De ongelukkige finalist zal naar huis gaan met 100.000.000 KRW (~ €75.000).

Het minimumloon voor spelers en coaches is ook opgetrokken. De teamleden die ingeschreven zijn in het basisteam ontvangen 60.000.000 KRW (~ €45.000), wat drie keer zoveel is als het minimum in de voorgaande seizoenen. Voeg daarbij de garantie van 40.000.000 KRW (~ €30.000) dat aan de coaches wordt betaald. De premie moet de betrokkenen meer werkzekerheid geven.
 

LCK Challengers League duikt op


Een andere nieuwigheid is dat dit jaar het eerste seizoen van de LCK Challengers League, de tweede league van de LCK, zal plaatsvinden. Het reguliere seizoen gaat door op maandag en dinsdag met vijf BO1-wedstrijden per dag. De play-offs van de LCK CL zullen in hetzelfde format als de LCK worden gespeeld, met een totale prijzenpot van 80.000.000 KRW (~ €60.000).

Wijzigingen zijn toegestaan tussen teams uit de LCK en LCK CL, maar enkel op bepaalde tijdstippen. De organisaties zullen spelers kunnen transfereren aan het begin van de eerste ronde, voor het begin van de tweede ronde en voor de start van de play-offs. Amateurteams die niet op de lijst staan, zullen op geregelde momenten kunnen deelnemen aan de LCK Academy Series.

De LCK komt op 13 januari terug met Gen-G vs KT Rolster, de eerste wedstrijd van wat een explosief seizoen belooft te worden!

Copyright afbeelding: Riot Games Korea