Onder leiding van Massimiliano Allegri kreeg Juventus de reputatie altijd erg – en zelfs té – gestructureerd te spelen. Sinds Andrea Pirlo de teugels overnam, is het spel van de Oude Dame danig veranderd. Nu bestaat de tactiek vooral uit snelle aanvallen. Zondag tegen Sassuolo (20u45) krijgt de ploeg uit Turijn de mogelijkheid om die ommekeer te demonstreren.
Sinds enkele maanden speelt het Juventus van Andrea Pirlo een verticaal spel dat de betreurde Dominique D’Onofrio op prijs zou hebben gesteld. Gedaan is het met de goed ingestudeerde en monotone nummertjes van Allegri of zijn opvolger Maurizio Sarru. Nu heeft de ploeg uit Piëmont maar één doelstelling: zo snel mogelijk voor de netten van de tegenstander komen.
 
Die ommekeer is er natuurlijk niet zomaar gekomen, en de evolutie liep niet altijd even vlot. Juventus is niet meer (of nog niet) de goed geoliede machine van weleer en staat met zes gelijke spelen en een verliesmatch in zeven wedstrijden slechts vijfde in het klassement. Maar langzaam komt de trein op snelheid.
 
Een middenveld op maat
 
Rabiot, Ramsey, Danilo, McKennie. Die vier namen zijn tekenend voor de nieuwe richting van Juventus. Als Pirlo een agressieve speelstijl wil, kan hij rekenen op McKennie en Ramsey om balbezit te nemen en heel wat druk te zetten. Als Pirlo een offensieve speelstijl wil, kan hij rekenen op Rabiot en Danilo om de bal naar voor te spelen en snelle aanvallen op gang te trekken.
 
Beter nog: met de driekoppige verdedigingslinie voegt Pirlo twee spelers toe op de flanken, die aanvallen van de tegenstanders in de kiem kunnen smoren. Dat opent dan weer meer mogelijkheden voor de directe speelstijl die duchtig gebruik maakt van kleine openingen.
 
Een weifelende aanval
 
Voorin blijft Cristiano Ronaldo het speerpunt van de aanvalslinie van Pirlo. Maar met 36 lentes op de teller zal de Portugees niet voor eeuwig blijven hangen, ook al scoorde hij tot nu toe al 14 keer in 11 wedstrijden in de Serie A.
 
Naast hem staat Morata, die er intussen 10 in het mandje legde. Maar dat is het zowat. Zonder die twee spelers – Morata is dan nog eens geblesseerd – kan Juventus niet echt gevaarlijk uit de hoek komen, ook al konden ze tegen Udinese 4 keer scoren. Het is danook geen verrassing dat de Bianconeri in het kampioenschap nog maar 29 doelpunten maakten, beduidend minder dan de 40 van Inter. Mocht Ronaldo zich ook blesseren, dan zit de club ongetwijfeld in de moeilijkheden.
 
De kalender voor de 17de speeldag van de Serie A:
 
Zondag:
AS Roma – Inter: om 12u30 op Eleven Sports 1
Udinese – Napels: om 15u op Eleven Sports 2
Juventus – Sassuolo: om 20u45 op Eleven Sports 1
 
Volg de Serie A het hele seizoen lang op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de optie All Sports van Proximus Pickx.