Waarom Rock Werchter Kings Of Leon zo innig in de armen sloot

Na vier jaar doorbreekt Kings Of Leon eindelijk de stilte: rond deze tijd lost de band zijn nieuwste song ‘Must Catch The Bandit’. In 2016 verscheen met het album ‘Walls’ voor het laatst materiaal van de Amerikaanse rockband, die al zeven keer op de planken van Rock Werchter stond. “Volgens mij is er geen festival waar we al vaker gestaan hebben dan hier”, sprak frontman Caleb Followill in 2017 de wei van Werchter toe. Waarom is Kings Of Leon een vaste waarde op de RW-affiche?

Meezingers met stadionallures

Kings Of Leon is kind aan huis op Werchter, en dat heeft zo zijn redenen. We weten onderhand wel dat de Amerikanen uitstekende blues gemaakt hebben en intussen voor wat commerciëlere en toegankelijke songs kiezen. Maar de band beschikt over een arsenaal aan steengoede hits en de festivalgangers eten nog steeds uit hun hand, dus wie kan de broers en neef Followill ongelijk geven?

‘Sex On Fire’ is nog steeds een bom van een song, ‘Use Somebody’ een fenomenale meezinger en veeleer voetbalhymne dan rocksong. Voor dit type meebrullers lijkt Rock Werchter opgericht. 

Uitstekende livereputatie

Een concert van Kings Of Leon is telkens weer een beleving – ook al klinkt de band bij een zevende passage op Rock Werchter niet echt meer vernieuwend. De groep blijft steeds oerdegelijk, de gitaren klinken steeds snedig, en de stem van Caleb Followill verliest niets van zijn scherpte. En er wordt bij momenten ook stevig gefreewheeld op bas, drum en gitaar.
 
Een goede livereputatie koop je niet, die verdien je met de jaren. En Kings Of Leon heeft wat dat betreft zijn strepen meer dan verdiend. Ook al sluipt de routine soms in de set, toch staat de band immer garant voor een festivalervaring zoals die hoort te zijn.

Muzikale natuurtalenten

De bandleden zijn gezegend met een portie natuurtalent. Volgens Nathan heeft “Matt nooit twee gitaarlessen genomen”. Toen ze hun eerste platencontract tekenden, waren enkel hij en Caleb betrokken. Kleine broer Caleb kreeg een basgitaar cadeau en leerde zelf spelen – zonder voordien ooit een gitaar in handen te hebben gehad. Het label wou een band vormen en gaf de groep – zonder enige muzikale voorkennis of ervaring – een maand tijd om met materiaal op de proppen te komen. De rest is geschiedenis.

Muziek

Bekijk alles
Top