Throwback Thursday: 'One Hit Wonders'

Ooit gehoord van Throwback Thursday? De populaire hashtag op sociale media kondigt aan dat de post een trip naar het verleden maakt. Proximus Pickx doet nu net hetzelfde en blikt vandaag terug op enkele One Hit Wonders: artiesten die die wereldberoemd werden met maar één hit en waarvan daarna niets meer gehoord werd.

Soft Cell - 'Tainted Love'

Het lijkt een echte eightiessong, maar eigenlijk dateert ‘Tainted Love’ al van 1965. Het werd echter pas wereldberoemd toen het Britse duo Soft Cell het in 1981 een New Wave-jasje stak. Soft Cell heeft erna nooit meer een hit gescoord, al startte zanger Marc Almond wel een succesvolle solocarrière met een hitje hier en daar.
 
‘Tainted Love’ blijft alleszins hangen want in 2001 coverde Marilyn Manson het nummer voor de soundtrack van ‘Not Another Teen Movie’. Ook het Belgische dance duo Milk Inc. met Regi Penxten en Linda Mertens waagden zich in 2006 aan een eigen versie.

Chumbawamba - 'Tubthumping'

De titel zegt je misschien niets, maar eens je de eerste tonen hoort, weet je meteen over welk nummer dit gaat. 'Tubthumping' van de Britse band Chumbawamba uit 1997 is één van die hits die haast onmogelijk zijn om niet mee te zingen. Het nummer gaat over zodanig dronken worden in het weekend dat je je maandagochtend weer moet oppeppen om aan de werkweek te beginnen.
 
De groep kwam samen in de jaren 80 en schreef een heleboel politiek getinte punknummers, maar alleen deze track haalde de top van de hitlijsten. De zelfverklaarde anarchisten werden plots wereldberoemd en zetten hun fans aan om hun album te stelen en niet te kopen. Hun platenmaatschappij was daar natuurlijk niet mee opgezet, en iets later verdween Chumbawamba uit de schijnwerpers.  

King Harvest - ‘Dancing in the Moonlight’

De enige hit van King Harvest, een Frans-Amerikaanse rockband, kwam uit in 1972. ‘Dancing in the Moonlight’ klom tot de dertiende plaats in de Billboard Hot 100. De band had veel ups en downs, alsook veel verschillende leden doorheen de tijd. De laatste keer dat ze een single uitbrachten was in 2016: ‘Our Old Songs’.
 
Ook deze hit bleef ‘zichzelf’ heruitvinden, want in het jaar 2000 maakte de Britse Indieband Toploader er een cover van. Die versie werd opnieuw een wereldwijde hit.
 

Dexys Midnight Runners - ‘Come On Eileen’

De vrolijke en meeslepende deuntjes van ‘Come On Eileen’ klinken je vast nog bekend in de oren. Het nummer werd in 1982 uitgebracht door de Dexys Midnight Runners, een Britse popband. Ze hebben hun bekendheid te danken aan de toen gloednieuwe televisiezender MTV, die dringend een videoclip nodig had om uit te zenden.
 
Het nummer stond maar één week aan de top van de Billboard Hot 100 in de Verenigde Staten, maar had veel impact. Het was ‘Come On Eileen’ dat ervoor zorgde dat Michael Jackson niet twee nummer 1-hits na elkaar scoorde.
 

The Proclaimers - ‘I'm Gonna Be (500 Miles)’

‘I'm Gonna Be (500 Miles)’ is een nummer uit 1988, geschreven en gebracht door het Schotse duo The Proclaimers. De track bereikte nummer 11 in de UK Singles Chart en nummer 3 op de Billboard Hot 100 in de Verenigde Staten. Sindsdien is het wereldwijd hun meest populaire, en enige, hit geworden.
 
Als je het niet kent van de radio, heb je het misschien gehoord in de populaire serie ‘How I Met Your Mother’. Het is namelijk het favoriete nummer van Marshall en Ted, dat ze altijd luisteren als ze samen in de auto zitten.
 

Muziek

Bekijk alles
Top