De voorbije jaren zijn er heel wat spelers geweest die een goede indruk maakten in 1B en dan via een buitenlandse transfer stillatjes aan van de Belgische radar verdwenen. De winterstop leek ons een gepast moment om eens even na te gaan hoe ze het er de voorbije maanden/jaren vanaf hebben gebracht.
Bij de start van het nieuwe werkjaar nemen we de prestaties van Marco Weymans even onder de loep. De linkerflankverdediger speelde tussen midden 2017 en begin 2019 bij AFC Tubize en was daar wekelijks een van de uitblinkers. De jonge Belg leek een mooie toekomst voor zich te hebben in het Belgische profvoetbal, maar koos in januari 2019 ietwat verrassend voor een buitenlands avontuur.

Geen vaste titularis

De Antwerpenaar ging aan de slag bij Östersunds FK in Zweden. De club ligt in het midden van het land, maar is wel een van de meest noordelijke profclubs. 's Winters kan het dan ook tot -40°C vriezen in de stad waar Weymans nu al bijna twee jaar verblijft.

Sportief gaat het Weymans niet helemaal voor de wind. In 2019 was de linksachter ongeveer in de helft van de wedstrijden titularis bij Ostersunds. De club parkeerde uiteindelijk op de 12e plek (op 16) in de Allvenskan (hoogste divisie in Zweden). Vorig jaar kreeg Weymans nog minder speelminuten bij zijn team. Uiteindelijk sloot hij 2020 af met 12 wedstrijden (5 als titularis) en 500 speelminuten. Ostersunds kon maar net de degradatie vermijden met een 13e plek in het algemene klassement.

International

Toch was 2020 ook een mooi jaar voor Weymans. De voormalige Belgische jeugdinternational debuteerde in het najaar namelijk voor de nationale ploeg van Burundi. Weymans speelde 2x 90 minuten mee in twee kwalificatiematchen voor de Afrika Cup (tegen Mauretanië) en leverde meteen een assist af.