Vijf parels van The Beatles die je misschien nog niet kent

Enkele dagen geleden bracht filmmaker Peter Jackson de eerste beelden van zijn documentaire over The Beatles uit. Onder de titel 'The Beatles: Get Back' zal hij ons in de tweede helft van 2021 een blik achter de schermen schenken van de opname van het album 'Let It Be'. In afwachting presenteert Proximus Pickx alvast vijf minder bekende Beatles-nummers die toch grote hits zijn.

'I Want to Hold Your Hand'

Het is misschien niet zo bekend als 'Yesterday', maar 'I Want to Hold Your Hand' is een zeer belangrijk nummer in de doorbraak van de Beatles in de Verenigde Staten. Dit nummer, dat eind 1963 werd uitgebracht, was het eerste van de Beatles dat naar de top van de Amerikaanse hitlijsten klom. 'I Want to Hold Your Hand' lanceerde de groep in de Verenigde Staten en zorgde voor wat men daar de ‘Britse Invasie’ noemde. De track is een samenwerking tussen John Lennon en Paul McCartney.

'A Day in the Life'

Deze hit, waarmee het album 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' wordt afgesloten, is opnieuw gesigneerd door Lennon en McCcartney. Het zijn eigenlijk twee onvoltooide nummers, een van Lennon, de andere van McCartney. Middenin vinden we twee onvergetelijke tussenkomsten van een 41-koppig orkest, want een volgens orkest was volgens producent George Martin te duur. Dit is de laatste samenwerking tussen Lennon en McCartney en de track werd pas echt een succes na het overlijden van die eerste. Als Queen 'Bohemian Rhapsody' heeft, hebben de Beatles 'A Day in the Life'.
 

‘For No One’

Zoals elk nummer in de band werd ook deze uitgebracht met de Lennon/McCartney handtekening en toch is 'For No One' alleen geschreven door McCartney. Het was geïnspireerd door zijn liefdesrelatie met Jane Asher, maar belangrijker nog door een ruzie die uitbrak tussen het koppel. ‘For No One’ gaat eigenlijk over het einde van een relatie. John Lennon bekende dat het een van zijn favoriete McCartney liedjes is.

'Long, Long, Long'

'Long, Long, Long' is geschreven door George Harrison en gecomponeerd toen de groep in India verbleef. Hoewel het op het eerste gezicht misschien een liefdesliedje lijkt, zit er in feite een boodschap aan God in verborgen. Harrison praat over zijn persoonlijke ervaring. Het verscheen op het 'White Album' dat in 1968 werd uitgebracht. Het is een vrij rustig nummer en John Lennon werkte er niet aan mee.

'Julia'

Dit behoorlijk trieste nummer schreef John Lennon helemaal zelf voor zijn moeder, Julia Stanley. Ze stierf in 1958, na een aanrijding met een auto met een dronken agent aan het stuur. Lennon was toen 17. In het nummer heeft hij het ook even over Yoko Ono. Lennon speelde het lied op de akoestische gitaar met een techniek die 'picking' wordt genoemd.

Muziek

Bekijk alles
Top