De beste parodiefilms van Mel Brooks

De Amerikaanse regisseur Mel Brooks herdefinieerde en domineerde het genre van de parodie. In zijn films steekt hij de draak met bekende klassiekers en zijn stijl wordt het best omschreven als een mix van klucht, parodie en satire. Vanavond kan je bij VTM4 genieten van ‘Robin Hood: Men in Tights’, dus neemt Proximus Pickx je nu al even mee in de beste films van Mel Brooks.

Robin Hood: Men in Tights

Er zijn meer Robin Hood-films geweest dan je zou denken. Deze versie, met Cary Elwes in de hoofdrol, gaat vooral over ‘Prince of Thieves’.
 
Edelman Robin van Loxley ontsnapt uit de gevangenis in Jeruzalem en keert terug naar huis waar hij ontdekt dat de kwaadaardige prins John zijn familiebezittingen in beslag heeft genomen en misbruik maakt van de burgerij. Robin schakelt zijn blinde begeleider Blinkin, zijn vriend Will Scarlett O'Hara en Little John in om te helpen zijn huis terug te krijgen. Hij hoopt ook de mooie Maid Marian het hof te maken, maar haar kuisheidsgordel kan daar een stokje voor steken.  
 
Bekijk 'Robin Hood: Men in Tights' vanavond om 20u40 op VTM4.

The Producers

De producent Max Bialystock, die ooit aan de top van Broadway stond, bewijst nu seksuele diensten aan oude dames in ruil voor geld. Max' nieuwe boekhouder Leo Bloom, stelt nonchalant voor dat als Max investeerders vond voor een nieuwe productie die sowieso een flop zou worden, hij wettelijk gezien al het extra geld zou mogen houden. Het duo begint het slechtst mogelijke stuk samen te stellen, getiteld ‘Springtime for Hitler’, met een vreselijke regisseur en een hippie acteur.
 
Brooks' scenario is intelligent en gedurfd. Het is de meest slimme, effectieve bespotting van Hitler sinds Chaplin.

Blazing Saddles

Deze film bespot racisme op de meest pure, schaamteloze en tegelijkertijd riskante manier mogelijk. Maar als er één genre was waarin Mel Brooks het kon doen werken, was het in een Amerikaanse Western.
 
De sluwe spoorwegarbeider Bart wordt de eerste zwarte sheriff van Rock Ridge, een stad die op het punt staat te worden vernietigd om plaats te maken voor een nieuwe spoorweg. In eerste instantie hebben de inwoners van Rock Ridge raciale vooroordelen ten opzichte van hun nieuwe leider. Maar dat verandert nadat ze zich hebben gerealiseerd dat Bart en zijn eeuwig dronken vriend de enige verdediging zijn tegen een golf van misdadigers die de stad terroriseert.

Spaceballs

In een ver melkwegstelsel heeft de planeet Spaceball zijn luchtvoorraad volledig uitgeput, waardoor de burgers afhankelijk zijn van een product dat ‘Perri-Air’ heet. Uit wanhoop geeft Spaceballs leider, President Skroob, de opdracht aan de boze Dark Helmet om Prinses Vespa van het zuurstofrijke Druidia te ontvoeren en haar te gijzelen in ruil voor lucht. Maar hulp komt voor de prinses in de vorm van ruimtepiloot Lone Starr en zijn halfman en halfhond partner, Barf.
 
Deze parodie op ‘Star Wars’ heeft zowel een sterrencast, als Brooks’ kinderlijke maar immens creatieve humor. Dit is waarschijnlijk een van zijn meest toegankelijke films.
 

Young Frankenstein

De gerespecteerde medische docent Dr. Frederick Frankenstein verneemt dat hij het kasteel van zijn beruchte grootvader in Transsylvanië heeft geërfd. Bij aankomst begint Dr. Frankenstein al snel de experimenten van zijn grootvader na te bootsen met de hulp van de dienaren Igor, Inga en de geduchte Frau Blücher. Nadat hij zijn eigen monster heeft gecreëerd, ontstaan er nieuwe complicaties door de komst van de verloofde van de dokter, Elizabeth.
 
Om eens goed te lachen met deze film hoef je niets te weten over de originele ‘Frankenstein’-films. ‘Young Frankenstein’ geeft je zonder twijfel een duidelijk beeld van het verhaal, al is het dan een parodie.
 
 

Films

Bekijk alles
Top