Kan Wout van Aert een 3e wereldbeker veldrijden winnen?

Wielersport | Het veldritseizoen is in volle gang en zoals gewoonlijk is de Wout van Aert een van de belangrijkste spilfiguren. Hij start vanmiddag in de geploegde velden van Hulst in Nederland voor de 4de (en voorlaatste) ronde van het WK. De Belgische renner en huidige leider in het algemeen klassement, wil zijn plaats verdedigen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zijn gemak in de Tour de France 2020 deed het ons bijna vergeten, maar Wout van Aert is in de eerste plaats kampioen in het veldrijden. Toen het wegseizoen voorbij was, nam de Belg geen vakantie. Hij ruilde gewoon zijn fiets voor een mountainbike.
 
Deze zondag staat Van Aert bij de Vestingcross in Hulst aan het begin van de 4de ronde van de Cyclo-cross World Cup. Normaal gezien telt het kampioenschap een tiental rondes, maar het coronavirus heeft ook hier een aantal tradities verbrijzeld. De editie van 2021 is daarom aanzienlijk gereduceerd, aangezien hij slechts over 5 wedstrijden zal worden betwist.
 
Leider Van Aert
 
De eerste drie ronden werden gewonnen door drie verschillende renners. De Belg Michael Vanthourenhout won op 29 november in Tabor (Tsjechië). De Nederlander Mathieu van der Poel schreef op 20 december de tweede race in Namen op zijn naam. Uiteindelijk was Wout van Aert zijn tegenstanders te slim af op 27 december in Dendermonde. In het algemeen klassement staat die laatste met 95 punten aan de leiding, voor Vanthourenhout (84 punten) en Van der Poel (70 punten).
 
Als hij wint in Hulst, zal de Jumbo-Visma-renner zijn plaats nog wat meer verstevigen. Dat is een doel. “Ik wil deze leidende positie verdedigen”, zei Van Aert in Dendermonde. “Het is een mooie trui die ik graag zou behouden in de veldritten die nog op mijn programma staan.”
 
Maar de concurrentie zal zwaar zijn. Van der Poel, de eeuwige rivaal, loopt achter in het klassement door zijn afwezigheid in de eerste ronde. Het algemeen klassement van de wereldbeker maakt dus geen deel uit van zijn prioriteiten. De Nederlander is echter vastbesloten om zich te bewijzen in de enige ronde die in Nederland plaatsvindt. Van der Poel is extra gemotiveerd want hij heeft net zijn drie laatste wedstrijden gewonnen. Deze zondag neemt Van der Poel deel aan zijn vierde wedstrijd op vijf dagen. Als hij wint, zal het een ongelooflijke prestatie zijn.
 
Andere doelen voor ogen
 
De strijdlust van Wout van Aert in de wereldbeker veldrijden mag niet verhullen dat zijn prioriteiten elders liggen. De renner uit Herentals heeft zijn zinnen gezet op het Belgisch kampioenschap van volgende zondag en vooral op het wereldkampioenschap in Oostende op 31 januari. “Ik wil beide winnen”, zei hij met een lach na de GP Sven Nys op vrijdag.
 
Van Aert traint zorgvuldig voor deze twee grote evenementen, ook al betekent dit dat hij minder fris zal zijn op de werelbeker-evenementen. Maar hij wil de races rijden om zich voor te bereiden. "Als je je best niet meer doet op elke veldrit waarop je minder goede benen hebt, blijft er niet veel meer over. Je kunt niet wachten op goede benen, je moet ze provoceren", reageerde de Belg.

De 4de ronde van de Wereldbeker veldrijden in Hulst is vanaf 14u50 live te volgen op Proximus Sports 1, beschikbaar in de optie All Sports van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top