Na Tsjechië (met Tabor) en België (Namen en Dendermonde) strijkt het Wereldbekercircus in het veldrijden nu neer in Nederland: Hulst, de meest ‘Vlaamse’ stad van Zeeland, is het decor van de vierde en voorlaatste manche van de Wereldbeker.
 
De Wereldbeker is al fel afgeslankt door de coronaperikelen en bijna was ook de Nederlandse manche gesneuveld. Door de huidige lockdownmaatregelen (die voorlopig gelden tot 19 januari) gaat bijvoorbeeld het Nederlands kampioenschap in Zaltbommel van 10 januari niet door: de veiligheidsregio van Gelderland-Zuid geeft daarvoor geen toestemming. De wereldbekerwedstrijd in Hulst mag wel plaatsvinden omdat het een internationale topsportwedstrijd is.
 
De Vestingcross neemt wel verscherpte maatregelen tegen het coronavirus:  toegang tot het terrein is alleen maar mogelijk voor wie een negatieve coronatestuitslag kan voorleggen. Door de landelijke lockdown in Nederland was organiseren op en rond de stadswallen in de binnenstad van Hulst niet mogelijk en werd het parcours verlegd naar de Perkpolder waar de wind een grote rol kan gaan spelen.
 
Sportief wordt opnieuw een bikkelharde strijd verwacht tussen Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Omdat er UCI-punten moeten worden verzameld om op de eerste rij te mogen starten op het WK in Oostende van eind januari, voegden de twee tenoren de Wereldbekerwedstrijden toe aan hun programma. Van Aert verdedigt in Hulst zijn leidersplaats in dat klassement. De Nederlandse wereldkampioen won in 2017, 2018 en 2019 de Vestingcross in Hulst die bij zijn 5e editie voor het eerst deel uitmaakt van de Wereldbeker. In 2020 won Eli Iserbyt de cross in Zeeland (toen zonder Van der Poel aan de start). 
Of mengt Thomas Pidcock zich opnieuw in de strijd om de zege? De jonge Brit heeft vast goede herinneringen aan de cross in Hulst, want hij won er in 2017 bij de U19 en in 2020 werd hij tweede bij de grote jongens.
 
Dit is de top tien in de tussenstand in de Wereldbeker bij de heren:
 
1. Wout van Aert, 95 punten
2. Michael Vanthourenhout, 84
3. Mathieu van der Poel (Ned), 70
4. Toon Aerts, 66
5. Quinten Hermans, 59
6. Corné van Kessel (Ned), 57
7. Thijs Aerts, 42
8. Lars van der Haar (Ned), 41
9. Laurens Sweeck, 40
10. Kevin Kuhn (Zwi), 40
 
Bij de dames gingen Sanne Cant (2017), Laura Verdonschot (2018), Denise Betsema (2019) en Ceylin del Carmen Alvarado (2020) al met de zegebloemen aan de haal in de Vestingcross. Dit jaar komt Lucinda Brand aan de start als voorlopige leidster in het klassement van de Wereldbeker. Die leidersplaats zal ze alvast niet kwijtspelen: er liggen 40 punten te wachten op de winnares en Brand heeft een comfortabele voorsprong van 43 punten. De veldrijdster van Telenet-Baloise kan zich verzekeren van de eindwinst als ze na Hulst meer dan 40 punten dan de tweede in de stand telt.
 
Dit is de top tien in de tussenstand in de Wereldbeker bij de dames:
 
1. Lucinda Brand (Ned), 120 punten
2. Ceylin Alvarado (Ned), 77
3. Denise Betsema (Ned), 68
4. Kata Blanka Vas (Hon), 62
5. Clara Honsinger (VS), 60
6. Sanne Cant, 48
7. Alice Maria Arzuffi (Ita), 43
8. Annemarie Worst (Ned), 42
9. Puck Pieterse (Ned), 38
10. Anna Kay (GBr), 36
 
De Wereldbekermanche in Hulst is zondag 3 januari live te volgen op Proximus Pickx. De race bij de dames is te volgen vanaf 13.30 uur, die van de heren vanaf 14.50 uur.