Deze vijf iconische hotels speelden een glansrol op het witte doek

Films | Het mythische chateau Marmont uit 'Somewhere' van Sofia Coppola of het legendarische Waldorf Astoria in New York, of nog de Timberline Lodge uit 'The Shining' als decor voor het Overlook Hotel: deze vijf wereldberoemde hotels zul je ongetwijfeld al eens op het witte doek gezien hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Ex Machina': Juvet Landscape Hotel (Noorwegen)

Voor de beklijvende sf-film 'Ex Machina' van Alex Garland werd gedurende twee weken gefilmd in het Noorse Juvet Landscape Hotel, in 4K-resolutie. Op de set werden 15.000 extra lampen geïnstalleerd om het typerende fluorescerende licht te verkrijgen waarin sciencefictionfilms doorgaans gedompeld zijn. Het designhotel is gelegen te midden van de uitgestrekte natuur in het nationaal park van Reinheimen en bestaat uit slechts negen losstaande kamers.

'Goldfinger': Fontainebleau Miami Beach (Verenigde Staten)

Dit prestigieuze hotel, ingehuldigd in 1954, vormde in de loop der jaren het decor voor heel wat films en series. In het zwembad van het luxehotel ontmoette James Bond voor het eerst zijn vijand Auric Goldfinger (Gert Fröbe) in de Bondklassieker 'Goldfinger' (1964). Ook de beroemde scène waarin Bond het lichaam van Jill Masterson aantreft, werd er gefilmd.

Jerry Lewis nam er in 1960 zijn komedie 'The Bellboy' op. Het hotel vormde ook één van de voornaamste decors voor de komedie 'Police Academy 5: Assignment Miami Beach' uit 1988. Ook een populaire scène uit 'Scarface' (1983), waarin Manny in het gezicht wordt geslagen nadat hij een meisje aan de haak probeerde te slaan, werd er opgenomen. In 1992 verscheen Fontainebleau Miami Beach in 'The Bodyguard' en twee jaar later in de finale van de actiethriller 'The Specialist', met Sylvester Stallone en Sharon Stone.

Het hotel was ooit zo populair bij de rich & famous (Judy Garland ontmoette er Elvis) dat eigenaar Ben Novack gewapende beveiligingsagenten moest posteren aan de ingang om buitenstaanders en nieuwsgierige pottenkijkers de toegang te ontzeggen.

'The Shining': Timberline Lodge (Verenigde Staten)

Deze horrorfilm uit 1980 geldt nog steeds als één van de referenties van het genre. Na een verblijf in het desolate en aftandse Stanley Hotel in Colorado kreeg regisseur Stanley Kubrick het idee voor deze film. Kubrick filmde niet in het Stanley Hotel zelf maar gebruikte de Timberline Lodge in Oregon, aan de voet van de vulkaan Mount Hood, voor de buitenopnames van het fictieve Overlook Hotel in 'The Shining'. De lodge werd in 1937 gebouwd door bijna 500 arbeiders. In 1972 werd hij toegevoegd aan het nationaal register van historische sites. De binnenscènes van 'The Shining' werden gedraaid in het Ahwahnee Hotel in Yosemite National Park. 

'Lost in Translation': Park Hyatt (Japan)

Een hotel te groot en te hoog in een enorme stad aan de andere kant van de wereld: dit zijn de ideale omstandigheden om bevriend te worden met een landgenoot en er geborgenheid te vinden. 'Lost in Translation' van regisseur Sofia Coppola speelt zich af in het Park Hyatt, een vijfsterrenhotel met zwembad en spectaculair panoramisch zicht op Tokio, gelegen in de zakenwijk van de Japanse hoofdstad. Van in het hotel kan je in de verte de top van de vulkaan Mount Fuji zien.

Hoofdrolspelers Bill Murray en Scarlett Johansson ontmoeten er elkaar in de film en brachten er vele uren door met het bespreken en herscheppen van de wereld. Sindsdien biedt het restaurant van het hotel een 'L.I.T cocktail' aan ter nagedachtenis van het draaien van de film in het hotel.

'The Dark Knight': Hotel 71 (Verenigde Staten)

Het is in een penthouse dat miljardair Bruce Wayne (Batman), in deze trilogie van Christopher Nolan, voor het eerst de strijd aangaat met The Joker. Batman praat er met zijn butler Alfred. In werkelijkheid werd hiervoor gefilmd in de zaal op de 39e verdieping van Hotel 71 in Chicago  later herdoopt naar Wyndham Grand. Een ultramoderne plek die je ook vandaag nog kan afhuren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top