Op de laatste speeldag van het jaar 2020 werd amper 21 keer gescoord, goed voor een gemiddelde van 2,33 goals per wedstrijd. Op deze 19e speeldag waren Club Brugge en Anderlecht, maar ook KV Mechelen en Zulte Waregem de grote winnaars.
 
Club Brugge is leider in het klassement, want Racing Genk en Charleroi lieten punten liggen. Blauw-zwart haalt 12 op 15, met een indrukwekkend doelpuntensaldo van 9-1: het wordt steeds duidelijker dat Club de grote favoriet is om zichzelf als kampioen op te volgen.
 
Vooruitgang
 
Anderlecht is de andere grote winnaar van speeldag 19 in de JPL. Paars-wit uit de hoofdstad won van paars-wit uit de metropool. Beerschot zit aan een 0 op 9, terwijl de ploeg van Vincent Kompany de voorbije weken aan stabiliteit en maturiteit heeft gewonnen. Gerekend over de laatste tien speeldagen haalt Anderlecht het op twee na beste resultaat, met 18 op 30. Alleen Club (met 20 op 30) en Racing Genk (22 ook 27) doen beter. Anderlecht kan nog beter worden, vooral in aanvallend opzicht: in die voorbije 10 wedstrijden kreeg Anderlecht maar 8 doelpunten te slikken, maar wist het ook maar 13 keer te scoren (met een 9e plaats in het klassement van de beste aanvalslinies over de laatste 10 speeldagen).
 
Strijd om het behoud
 
Naast Club en Anderlecht kunnen we ook KV Mechelen als een winnaar van de voorbije speeldag catalogiseren: Malinwa won met 2-1 van Moeskroen, een rechtstreekse concurrent in de strijd om het behoud. Mechelen haalt zo 7 op 15, waardoor rood-geel wat ademruimte krijgt, met 3 punten voorsprong op de twee laatsten in het klassement (Moeskroen en STVV).
 
De laatste winnaar van de 19e speeldag is Zulte Waregem dat won van Cercle Brugge dat in een vrije val verkeert. Essevee is zeker nog niet uit de zorgen, maar met 21 punten en 7 op 15 kan het zich richting de buik van het klassement begeven.
 
Inzakken als een pudding
 
Waar grote winnaars zijn, zijn ook grote verliezers. Daartoe zijn zeker Standard en Cercle Brugge te rekenen, want beide ploegen zakken met een duizelingwekkende snelheid naar beneden in het klassement. De Rouches verloren vier keer op rij, de Vereniging zelfs vijf keer op rij. De club uit Sclessin moet na het ontslag van Philippe Montanier niet alleen op zoek naar een nieuwe trainer, maar ook naar een nieuw doel voor het seizoen (de Croky Cup?). Standard staat immers op de 11e plaats in het klassement, al 7 punten verwijderd van de top 4 en met slechts 8 punten voorsprong op de twee degradatieplaatsen. 
 
Cercle begon goed aan het seizoen met 15 op 30, maar trappelt sindsdien ter plaatse met een 0 op 15 en slechts 1 luttel puntje voorsprong op de twee laatste ploegen in de stand.
 
Topscorers: Onuachu onaantastbaar
 
Bovenaan in het klassement van de topscorers staat Paul Onuachu die scoorde tegen Waasland-Beveren, met 15 doelpunten. De Nigeriaan speelde al 1.333 minuten en zit dus aan een gemiddelde van 1 doelpunt om de 89 minuten. De aanvaller van Racing Genk staat voor Thomas Henry (OHL, 13 goals) en Raphael Holzhauser (Beerschot, 11 goals).
In het klassement van de meeste assists blijft Xavier Mercier (OHL, 12 assists) op kop, voor Raphael Holzhauser (Beerschot, 9) en Ryota Morioka (Charleroi, 7).
 
Slot op de deur
 
Simon Mignolet pakte dit weekend zijn 9e clean sheet van het seizoen in de JPL. In de laatste 7 wedstrijden met Club slikte de doelman van blauw-zwart maar 1 doelpunt, tegen AA Gent. Nicolas Penneteau (Charleroi, 6) en Guillaume Hubert (KV Oostende, 5) staan ook nog op het podium.
 
2020
 
We eindigen onze statistieken met een terugblik op het jaar 2020: dit jaar pakte Club Brugge de meeste punten (60 op 84, met slechts 4 nederlagen). De kampioen en huidige leider in de JPL doet zo beter dan Anderlecht (48 op 81, met slechts 5 nederlagen), Racing Genk (48 op 78) en Charleroi (48 op 84). De ploegen die momenteel de top 4 vormen van het seizoen 2020/2021 zijn dus ook de ploegen die de voorbije 12 maanden het meeste punten hebben verzameld.