Waarom Vlaanderen blijft smullen van de betere quiz

Films | Binnenkort viert Matthias Coppens zijn debuut als quizmaster. Quizprogramma's verdienen ondertussen meer dan hun plaatsje in de Vlaamse canon, al werd niet ieder programma even enthousiast onthaald.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na verschillende programma's aan de zijde van zijn broer Staf te hebben gepresenteerd, gooit Matthias Coppens het binnenkort over een andere boeg. Als quizmaster krijgt hij zijn gloedeigen spelprogramma op VTM. Door een panel van bekende Vlamingen goed in te schatten, moeten de deelnemers trachten om met de geldsom huiswaarts te keren. Wie geïnteresseerd is, kan zich nog tot en met 5 januari inschrijven. Wanneer het programma op de buis te zien zal zijn, is nog niet geweten.

Illustere voorgangers

Quizprogramma's zijn in Vlaanderen ondertussen haast even verankerd als politiek gekrakereel tussen de verschillende regeringen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat om de paar jaar nieuwe programma's als paddenstoelen uit de grond schieten. Telkens met een variatie op de succesformule: een grappige, charmante presentator, een leuk spelconcept en natuurlijk aangename kandidaten.

Zo keken onlangs maar liefst 1,6 miljoen Vlamingen naar de finale van het 18de seizoen van 'De Slimste Mens ter Wereld', een absoluut record voor het populaire quizprogramma. Daarnaast werd ook '1 jaar gratis' succesvol opnieuw vanonder het stof gehaald en blijft Ben Crabbé al sinds 5 september 1994 de Vlaamse huiskamers met 'Blokken' opwarmen voor 'Het Journaal'.

Kip met de gouden eieren

En toch loopt de zoektocht naar de kip met de gouden eieren lang niet altijd van een leien dakje. Voor elke succesvolle quiz is er wel eentje die al gauw opnieuw verdwijnt onder de mantel van de vergetelheid. Zo probeerde Kurt Rogiers in 2015 met 'Valkuil' te zagen aan de poten van 'Blokken'. Het programma leek echter vooral voor de presentator zelf een valkuil, want het werd al na een jaar terug opgeborgen.

Daarnaast waren er ook nog onder meer 'Rasters', waarmee de toen gloednieuwe zender VIER nieuwe kijkers wou lokken, en 'Is er wifi in Tahiti?' op VTM. Zowel Steven Van Herreweghe als Niels Destadsbader slaagden er echter niet in om het publiek te begeesteren met hun soms vergezochte spelconcepten. Of het programma van Matthias Coppens een beter lot beschoren is, is dus bang afwachten...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top