Laatste oudejaarsavond met Cirque du Soleil op de buis?

Al sinds mensenheugnis wordt eindejaar vergezeld van het kunst- en vliegwerk van de artiesten van Cirque du Soleil. 2020 zou echter wel eens het laatste kunststukje kunnen zijn van het gerenommeerde gezelschap, want door de coronacrisis ging het bedrijf op de fles.

Aftellen naar het nieuwe jaar is niet compleet zonder de adembenemende acrobatie van Cirque du Soleil. Al minstens sinds 2000 wordt elke 31ste december opgefleurd met het beste wat het circus ons te bieden heeft. Maar het gezelschap, dat in 1984 door de voormalige straatartiesten Guy Laliberté en Daniel Gauthier uit de grond werd gestampt, zou door de coronacrisis wel eens definitief van het toneel kunnen verdwijnen.

Megasucces 'Alegria'

Het Canadese bedrijf is voornamelijk bekend omwille van het enorme succes dat de show 'Alegria' met zich mee bracht. De show ging in 1994 in première en tourde bijna twintig jaar lang onafgebroken door de wereld.

Talloze vervolgshows zagen het levenslicht - de ene al succesvoller dan de andere - maar het acrobatische kunst- en vliegwerk van het tourende gezelschap slaagde er jaar in, jaar uit in om vele duizenden mensen in vervoering te brengen.

'Luzia' waardige afsluiter?

Op oudejaarsavond heeft Canvas dit keer 'Luzia' geprogrammeerd, een anderhalf uur durende show met Mexico als focus. Van de Azteekse goden over magisch realisme tot en met voetbal, alle typische Mexicaanse elementen passeren de revue. Recensenten wereldwijd waren unaniem lovend over de show uit 2016. The Guardian omschreef het als "een van de beste shows", terwijl de New York Times het had over "het beste wat Cirque du Soleil te bieden heeft".

Mogelijks zou dit wel eens de laatste oudejaarsavond met een voorstelling kunnen zijn, want op 29 juni werd het bedrijf failliet verklaard na eerder reeds 4.700 werknemers te moeten ontslaan. Midden augustus werd het gezelschap echter een levenslijn toegeworpen waardoor Cirque in een verslankte versie voortgezet zou kunnen worden. Of het gezelschap echter ooit weer kan aanknopen met de grandeur van weleer is maar al te zeer de vraag...

Geniet van het misschien wel laatste spektakel van Cirque du Soleil op donderdag 31 augustus om 20u10 op Canvas.

Films

Bekijk alles
Top