De wedergeboorte van Josip Ilicic

Serie A | De Sloveense schaduwspits Josip Ilicic heeft er een bewogen jaar opzitten. Zijn meest succesvolle seizoen ooit mondde uit in een ware nachtmerrie. Nu lijkt hij stilaan opnieuw aan de oppervlakte te komen.

Door Proximus

Deel dit nieuws

We schrijven 10 maart 2020. In een leeg Mestalla (de coronacrisis begon dan nog maar net om zich heen te grijpen) schiet Josip Ilicic met vier treffers eigenhandig - of is het -voetig - Atalanta voor het eerst in haar geschiedenis naar de kwartfinales in de Champions League. De bekroning voor een topseizoen voor de troepen van Gian Piero Gasperini en de 32-jarige Sloveen die in 34 optredens aan 21 doelpunten en 9 assists zou komen.

Niemand die dan ook maar kan vermoeden dat het seizoen van de virtuoze Sloveen er nadien reeds vervroegd zou opzitten. Gasperini stuurt zijn successpeler middenin de eindspurt van de Serie A en de Champions League met "vervroegde vakantie". Ilicic zou namelijk met een zware depressie te kampen hebben...

Bewogen levensloop

Ondanks zijn 32 lentes heeft de ouderwetse nummer tien er namelijk al een bewogen levensloop opzitten. Zo laat zijn vader kort na zijn eerste levensjaar het leven en groeit hij op te midden de Bosnische burgeroorlog die aan 100.000 mensen het leven zou kosten. Zijn voorliefde voor de bal is zijn redding, waardoor hij mentaal kan ontsnappen aan alle gruwel.

Via de Sloveense tweede klasse gaat het naar NK Interblock, waar hij na een veelbelovend debuut al snel tweede viool speelt. Maribor gooit hem een reddingsboei toe, waarna hij via Palermo in de Laars belandt. Daar werkt hij zich in tien jaar tijd op tot "het grootste genie van Italië". In 2018 lijkt het einde van zijn carrière heel even nabij, wanneer hij door een bacteriële infectie geveld wordt en zelfs even voor zijn leven vreest. Maar Ilicic vecht terug en groeit bij Atalanta uit tot de sterspeler die altijd in hem heeft geschuild.

Geveld door een depressie

Net na zijn moment de gloire in Valencia slaat het noodlot echter keihard toe. De wedstrijden tegen de Spaanse club blijken namelijk de motor te zijn geweest van een ongemeen harde coronagolf in en rond Bergamo. De beelden roepen bij Ilicic jeugdtrauma's op, waardoor hij zijn gezin in Slovenië opnieuw opzoekt. Volgens de geruchtenmolen stoot hij daarbij echter op zijn vrouw die het bed met een ander aan het delen was. De klap te veel voor de spits die er mentaal onderdoor gaat.

Gasperini heeft hem zijn zegen om zijn tijd te pakken om er opnieuw bovenop te komen. De Sloveen brengt een aantal weken door in het bos om er zichzelf terug te vinden. Met resultaat, want midden oktober is hij opnieuw op een voetbalveld te aanschouwen. In de CL-wedstrijd tegen Liverpool proeft hij voor het eerst opnieuw van de roes na een doelpunt, voordat hij in de laatste twee wedstrijden in de Serie A (4-1 overwinnning tegen AS Roma en 2-2 gelijkspel tegen FC Bologna) echt onder stoom komt met 1 doelpunt en 3 assists. En zo staat Kerstmis 2020 in het teken van de verrijzenis van Josip Ilicic...

De beste wedstrijden van de Serie A kan je bekijken op Eleven Sports, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

De volledige kalender van de 15de speeldag van de Serie A:

Zondag 3 januari:

  • Inter - Crotone: om 12u30 op Eleven Sports 1
  • Cagliari - Napoli: om 15u op Eleven Sports 2
  • Benevento - Milan: om 18u op Eleven Sports 2
  • Juventus - Udinese: om 20u45 op Eleven Sports 3

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top