Jorge Griffa: de inspiratiebron van Marcelo Bielsa

Dat een voetbaltrainer geen typische 9-to-5-job uitvoert, illustreert Leeds-coach Marcelo Bielsa tot in het extreme. De trainer die gevierd wordt omwille van zijn werkethos en aanvallende voetbal werd echter zelf op sleeptouw genomen door Jorge Griffa. Griffa drukte als geen ander zijn stempel op het Argentijnse jeugdvoetbal en dus ook op Marcelo Bielsa.

Gabriel Batistuta, Maxi Rodriguez en Mauricio Pochettino. Carlos Tevez, Fernando Gago en Ever Banega. Wat al deze (voormalige) Argentijnse topvoetballers gemeenschappelijk hebben is hun doortocht in de 'School van Griffa'. Als wereldvermaarde jeugdscout legde Jorge Bernardo Griffa de fundamenten voor de Albiceleste van de jaren 80 en 90. Zo kwam ook Marcelo Bielsa in zijn vizier.

Griffa maakte eerst naam als een beenharde centrale verdediger. In eerste instantie bij Newell's Old Boys, maar later ook bij Atlético Madrid en Espanyol. Na een meer dan geslaagde spelerscarrière bleek er geen hoofdcoach verloren te gaan aan de Argentijn, die zich dan maar toelegde op de jeugdwerking van zijn voormalige moederclub.

Stuwt Newell's naar ongekende hoogten

"Om te kunnen wedijveren met River Plate, Boca Juniors en Independiente moesten we met iets nieuws op de proppen komen", verklaarde hij in een interview met Conclusión. "Dus besloot ik om zelf op zoek te gaan naar spelers in plaats van op hen te wachten, wat de andere teams deden. En dat is hoe we een groot team maakten." Griffa doorkruiste in eerste instantie de regio rond Rosario, maar verlegde al gauw zijn werkterrein tot het gehele Argentijnse binnenland.

Dankzij de jeugdspelers die onder zijn hoede ontpopten, speelde Newell's eind jaren 80 - begin jaren 90 alles kapot met haast enkel spelers uit de eigen jeugd. Legendarisch is het verhaal hoe hij op een koude winternacht samen met Marcelo Bielsa, die hij het klappen van de zweep aanleerde, aanbelde bij de familie Pochettino. Het was hen namelijk ter ore gekomen dat hun zoon Mauricio de beste voetballer was die in de regio rondliep. De jonge Pochettino stuurde echter zijn kat naar het jeugdkamp omdat hij zou tekenen voor Newell's grote rivaal Rosario Central. De nachtelijke escapade wierp zijn vruchten af. Een snelle blik op de slapende Mauricio volstond voor Griffa en Bielsa om de ouders ten allen prijze om te praten. Iets waar ze ook glansrijk in slaagden.

Mentor Bielsa

Ook Bielsa ontwikkelde zich dus onder de vleugels van Griffa, die hem eerst school liet lopen in de jeugdacademie voordat hij zich op het trainersschap mocht storten. En met succes, want vandaag de dag wordt de Leeds-coach geroemd omwille van zijn werkethiek en voetbalfilosofie, gestoeld op de ideeën van Griffa die Bielsa steevast als 'de meester' omschrijft.

Op die manier lijkt Griffa nu ook zijn stempel te drukken op het Argentijnse trainersgild, want naast Bielsa ontpopten ook Mauricio Pochettino, Gerardo Martino en Manuel Berizzo zich tot gerespecteerde trainers. En Griffa? Die nam, na omzwervingen bij onder meer Boca Juniors, op zijn 85ste terug zijn oude functie bij Newell's Old Boys op op zoek naar de nieuwste Argentijnse groeibriljanten...

Op Proximus Sports kan je de serie ‘Take Us Home: Leeds United’ bekijken. De documentaire is beschikbaar voor alle klanten van Movies & Series. Wie geen klant is, kan de documentaire streamen voor € 0,99 per aflevering.

Premier League

Bekijk alles
Top