Waarom wordt Leeds zo gehaat in Engeland?

Sport | Buiten Engeland werd de terugkeer van Leeds United naar de Premier League warm onthaald: Bielsa's spel en een historische club vonden hun weg terug naar de top. Maar niet iedereen in Albion is het daarmee eens. Leeds wordt daar namelijk gehaat.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bij onze Britse buren is Leeds haten niet meer dan normaal. Sommige gezinnen leggen het zelfs op, zonder dat de jongste kinderen weten waarom. Leeds is waarschijnlijk de meeste gehate ploeg in het land van Queen Elizabeth II.
 
Maar we hebben het hier niet over een haat die verband houdt met geld, zoals bij Manchester City of Chelsea. Het gaat veel dieper dan dat bij de Peacocks. De rancune gaat zelfs 60 jaar terug in de tijd.  
 
Dirty Leeds
 
Leeds United mag vandaag dan wel het Klein Duimpje zijn van de Premier League, maar het was niet altijd zo. In het begin van de jaren zestig nam Don Revie de leiding over het team. Leeds United zat destijds in de tweede divisie, maar met de nieuwe coach begon het team goede vorderingen te maken. In 1964 wonnen ze de D2-titel, gevolgd door een briljante tweede plaats in D1 in ‘65, voordat ze in ‘69 werden gekroond tot kampioen van Engeland. In 1968 had de club al de Fairs Cities’ Cup gewonnen, de voorloper van de Europa League.
 
Maar om die resultaten te bereiken is de winnende machine ook een slijpmachine. Leeds United ontwikkelde een bijzonder ruw, gemeen en venijnig spel dat hen de bijnaam Dirty Leeds opleverde. Vijftien jaar lang speelden Revie's mannen als slagers. En toen Brian Clough in 1974 langskwam om de mentaliteit en het spel van het team te veranderen, werd hij al na 40 dagen ontslagen.
 
Hardnekkige hooligans
 
Leeds is ook berucht geworden door zijn hooligans. In 1975, tijdens de verloren European Champion Clubs' Cup finale in Parijs tegen Bayern München, verscheurden leden van de Leeds United Service Crew zetels in het Parc des Princes en gooiden ze uit protest op het veld. Daarna gingen ze de confrontatie aan met de Franse politie. Als gevolg daarvan werd de club voor vier jaar uit de Europese Beker verbannen, wat in hoger beroep werd teruggebracht tot twee jaar.
 
In 1990, toen de club was teruggekeerd naar de eerste divisie, vierden de fans van Leeds hun opkomst naar de top door de stad Bournemouth.... te plunderen.
 
Anti-liedjes in heel Engeland
 
Dertig jaar later is de haat rond Leeds nog steeds springlevend. Vorig jaar bleek uit een enquête onder de fans van kampioenschapsclubs dat Leeds door 74% van de respondenten werd gehaat!
 
Een haat die zich materialiseert in de liedjes van de fans. In heel Engeland en zijn vele clubs zijn er maar liefst 117 anti-Leeds liedjes! Geen enkele andere club wekt zoveel rancune op.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top