One day, one goal: Ancelotti kegelt Real Madrid met snoeiharde pegel uit Europa

Iedereen kent Carlo Ancelotti vooral als absolute toptrainer. In het verleden was de Italiaan echter ook een zeer straffe middenvelder. In 1989 scoorde hij een prachtig doelpunt tegen Real Madrid. Proximus Pickx sprong even in zijn tijdmachine en haalde dat doelpunt nog eens naar boven.

Ancelotti was toen 30 jaar en speelde in die periode voor AC Milan. In de Europacup I (de voorloper van de Champions League) ontvingen de Italianen die dag Real Madrid. Het was de terugwedstrijd van de halve finale en in Madrid was het 1-1 geworden.

De 73.112 aanwezige fans in Giuseppe Meazza zagen Carlo Ancelotti zich na 18 minuten vrijmaken om vanop afstand richting doel te trappen. De middenvelder pakte uit met een loeiharde knal en de Spaanse doelman Francisco Buyo zag de bal tegen de touwen vliegen. Milan op rozen en het was het begin van een demonstratie. Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Marco van Basten en Roberto Donadoni stuurden de Koninklijke met een smadelijke 5-0-nederlaag naar huis. In de finale maakte AC Milan ook brandhout van het Roemeense Steaua Boekarest door met 4-0 te winnen.

Start van trainerscarrière

Ancelotti speelde nog drie jaar voor AC Milan en hij hing, mede door aanhoudend blessureleed aan de knie, op 33-jarige leeftijd de schoenen aan de haak. Ancelotti speelde ook voor Parma en AS Roma, en hij was 26 keer Italiaans international.

In 1995 begon Ancelotti aan zijn tweede carrière en hij werd coach van Reggiana. Het was het begin van een loopbaan die bijzonder succesvol zou worden. Ancelotti, die wordt geroemd om zijn menselijke aanpak, ging de beste clubs ter wereld trainen. Zijn staat van dienst is enorm en de Italiaan trainde na Reggiana ook nog Parma, Juventus, AC Milan, Chelsea, PSG, Real Madrid, Bayern München, Napoli en sinds 2019 is hij trainer van Everton.

Prijzenpakker

De prijzenkast van Ancelotti is ronduit indrukwekkend. Als speler wist hij drie keer de Italiaanse titel te winnen en vier keer de Coppa Italia, één keer de Italiaanse Supercup, twee keer de Europacup I, twee keer de Europese Supercup en twee keer de Intercontinentale beker. Met Italië pakte hij brons op het WK 1990.

Als trainer oversteeg hij die prestaties. Bij Juventus won Ancelotti de Intertoto Cup, bij AC Milan mocht hij de landstitel (één keer), de Coppa Italia (één keer), de Italiaanse Supercup (één keer), de Champions League (twee keer), de Europese Supercup (twee keer) en het WK voor clubs (één keer) op zijn palmares bijschrijven.

Daar stopte het echter niet. Met Chelsea (landstitel, FA Cup en Community Shield), PSG (landstitel), Real Madrid (Champions League, Copa del Rey, Europese Supercup, WK voor clubs) en Bayern München (landstitel, Duitse Supercup) bleven de prijzen zich opstapelen. Carlo Ancelotti, een zeer grote meneer in het wereldvoetbal.

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan hier hoe Antonio Conte de wereld verbaasde met een omhaaldoelpunt tegen Turkije.

UEFA Champions League

Bekijk alles
Top