Marcelo Bielsa, de man die meerdere trainers inspireerde

Marcelo Bielsa trad in 2018 in dienst bij Leeds United en slaagde erin de traditieclub na 16 jaar afwezigheid terug te brengen naar de Premier League. "El Loco" is een atypisch personage, vereerd door sommigen, gehaat door anderen. Maar zijn passie voor voetbal en zijn gevoel voor coaching hebben veel trainers geïnspireerd, ook de beste.

Bielsa heeft nu de op twee na grootste stad van Engeland weten te veroveren. In Leeds (ongeveer 800.000 inwoners) kom je weinig mensen tegen die kritiek hebben op de Argentijnse trainer. In 2018 nam hij een team op de dool over om er een winnende machine van te maken. Afgelopen juni, twee jaar na zijn komst, liet Bielsa de droom van elke fan van Leeds uitkomen. Hij zorgde voor de promotie naar de Premier League en dat na 16 jaar in het vagevuur van de tweede en zelfs derde Engelse klasse.

De promotie met Leeds is misschien wel een van de mooiste prestaties uit de carrière van Bielsa. De Argentijn is een man van uitdagingen: hij neemt graag projecten aan en bouwt de clubs van A tot Z opnieuw op. Helaas is de Bielsa-methode niet altijd succesvol: zijn avonturen in Marseille, Lille of zelfs bij Lazio waren geen succesverhalen. Dat had vaak te maken met het karakter van 'El Loco'.

Een geheel eigen stijl

In een trainingspak, zittend op zijn koelbox, is Marcelo Bielsa verre van het ideaalbeeld van de stijlvolle trainer op de wedstrijddag. Er wordt gezegd dat hij banaal en zelfs vulgair is. Hij houdt niet zo van de pers, is niet flexibel en veeleisend. Maar waar hij ook gaat, Bielsa brengt passie en vuur. Omdat hij zelf een echte liefhebber is van het spelletje.

Voor de Argentijn is voetbal een serieuze zaak. Hij heeft zijn principes, zijn waarden en zijn ideeën. En bovenal gooit hij zich helemaal in zijn werk. Toen hij in 1992 debuteerde als trainer zei hij het volgende: "Ik sterf na elk verlies".

Bielsa is een voorstander van snel en spectaculair voetbal, met daarbij de nodige diepgang. Het is een aanvallende trainer, wat defensieve risico’s met zich meebrengt. Een tactiek die grotendeels het moderne voetbal heeft geïnspireerd, waar verticaliteit, hoge druk en collectieve discipline concepten zijn die worden toegepast door de beste teams.

Een referentie voor andere trainers

Diego Simeone (coach van Atlético Madrid) en Zinédine Zidane (bij Real Madrid) hebben gezegd dat ze sterk worden beïnvloed door Bielsa en zijn filosofie.

Manchester City-coach Pep Guardiola is ook een fan van Bielsa. "Hij is waarschijnlijk de persoon die ik het meest bewonder in de voetbalwereld. Hij is de meest authentieke coach in de manier waarop hij zijn teams leidt. Hij is uniek." De Spaanse trainer, die alles heeft gewonnen met zijn teams, denkt dat hij nog veel kan leren van Bielsa. "Mijn teams hebben meer titels gewonnen, maar als het gaat om kennis van het spel en heel wat andere zaken, ben ik nog ver van hem verwijderd."

Op 18 december kende de FIFA de titel van beste coach van het jaar toe. Jürgen Klopp (Liverpool) won de trofee, voor Hansi Flick (Bayern München) en… Marcelo Bielsa. Afgelopen september prees Klopp de Argentijn: "Ik heb zijn teams zien spelen en ik hou van hem, zonder hem te kennen. Hij heeft duidelijk zijn karakter. Bielsa is misschien wel de manager die het meest werkt. We werken allemaal veel, maar we kunnen niet met hem concurreren. Hij is een inspiratiebron voor alle managers", aldus de Duitse coach.

Op Proximus Sports kan je de serie ‘Take Us Home: Leeds United’ bekijken. De documentaire is beschikbaar voor alle klanten van Movies & Series. Wie geen klant is, kan de documentaire streamen voor € 0,99 per aflevering.

Premier League

Bekijk alles
Top