One day, one goal: Pep Guardiola verrast Deportivo-keeper met listige vrije trap

Voetballers die een succesvolle spelersloopbaan uitbouwen én nadien het ook nog maken als trainer, het is eerder een uitzondering dan de regel. Wie tot die categorie mag horen, is absoluut Pep Guardiola. Buiten een olympische medaille met Spanje won hij al zijn prijzen bij Barcelona.

Guardiola brak als 19-jarige door onder Johan Cruijff. De Nederlandse trainer zag in hem de ideale verbindingsman tussen verdediging en aanval. Met zijn inzicht en techniek oogde zijn spel sober, maar daarin schuilde juist zijn kracht. Die kwaliteit werd door Cruijff hoog aangeschreven en met een doorbraak beloond. Voor Cruijff begon de opstelling van zijn ploeg bij de naam Guardiola. Daarna vulde hij de rest in. 

Cruijff won met Barcelona elf prijzen tussen 1988 en 1996. Vermits Guardiola al in 1991 kwam piepen, maakte Pep dus nagenoeg alle successen van Cruijff mee. Daartoe behoren zes titels en twee Copa Del Rey’s. Guardiola was ook betrokken bij het laatste grote succes van Barcelona. Als een van de dragende spelers vierde hij winst in de Europa Cup I van 1992. Op Wembley werd Sampdoria verslagen.

Lichtpunt in eindeseizoensmatch

Gezien de functie die Guardiola steevast had in het team, kwam de middenvelder niet al te vaak tot scoren in zijn carrière. In de 410 officiële duels die hij gespeeld heeft in clubverband wist hij veertien keer te scoren. Voor Barcelona maakte hij zelfs maar zes goals in competitieverband.

Eentje daarvan viel te bewonderen aan het einde van het seizoen 1995-1996, een jaar waarin Barcelona de competitie zal eindigen als derde. Op de laatste speeldag die er niet meer toe deed (Barcelona was al zeker van die derde plaats, red.), wachtte nog een trip naar Deportivo La Coruña. Barcelona leek in eerste instantie een clichématige eindeseizoensmatch te voetballen. Na iets minder dan een uur kwam Barça op een 2-0 achterstand na twee goals van Bebeto.

Het is net dan dat Guardiola de comeback inluidde. Een kwartier voor tijd mocht hij namelijk een vrij verre vrije trap voor zijn rekening nemen. Iedereen verwachtte een voorzet in de box, zo ook de keeper van Deportivo. Het haviksoog van Guardiola merkte dan ook op dat Francisco Liaño vrij ver uit zijn doel stond om te anticiperen op de vrije trap. Daarop beslist Guardiola de vrije trap rechtstreeks richting doel te vuren, met succes. Via de onderkant van de lat belandde de bal in doel. Ook een spurtende en springende Liaño kon de heerlijke vrije trap niet uit doel houden. Uiteindelijk zou drie minuten voor tijd Guillermo Amor de definitieve 2-2 eindstand nog vastleggen.

Nog succesvollere trainersloopbaan

In 2001, na een carrière van 17 jaar, besloot Guardiola dat zijn tijd bij Barcelona erop zat. “Ik ben hier gekomen zonder een cent en ik ga weg als een vader”, zei Guardiola bij de bekendmaking van zijn afscheid. “Ik ben er trots op dat ik hier groot ben geworden. Maar ik wil een nieuwe competitie, nieuwe culturen, nieuwe ploeggenoten en nieuwe tegenstanders leren kennen. Dat heeft de doorslag gegeven in mijn overwegingen.”

De keuze van Guardiola viel op de Italiaanse Serie A, waar hij voetbalde voor Brescia en AS Roma. In de nadagen van zijn carrière zou hij nog uitbollen bij het Qatarese Al-Ahli en het Mexicaanse Dorados de Sinaola.

Intussen heeft Guardiola een nog succesvollere carrière uitgebouwd als coach. Vooral bij Barcelona voorzag hij extra kasten om al de prijzen in te stallen. Zo won hij er in totaal veertien van de negentien mogelijke prijzen op vier seizoenen tijd, waaronder twee Champions League-titels. Vervolgens zoekt Guardiola zijn heil bij Bayern München en Manchester City, waar hij nog steeds vertoeft. Ook hier pakt hij telkens zijn nodige prijzen, maar het blijft sinds 2011 wachten op een nieuwe beker met de grote oren voor Pep.

Bekijk hieronder de goal van Guardiola tegen Deportivo La Coruña (vanaf seconde 19).

Fan van onze reeks 'One day, one goal'? Lees dan ook ons verhaal over de goal van Diego Simeone tegen Vicenza.

Voetbal

Bekijk alles
Top