‘The Secret Life of Walter Mitty’ op VTM4: waarom is de film (niet) beter dan het boek?

Films | Vanavond zendt VTM4 ‘The Secret Life of Walter Mitty’ uit, de versie uit 2013 van en met Ben Stiller. De film is gebaseerd op een kortverhaal uit 1939, maar de filmplot wijkt wel heel erg af van dat bronnenmateriaal. Proximus Pickx ging na waarom dat al dan niet een goede zaak is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘The Secret Life of Walter Mitty’ is een kortverhaal uit 1939 van James Thurber. Het verhaal verscheen voor het eerst in The New Yorker op 18 maart 1939 en werd opgenomen in Thurbers boek ‘My World and Welcome to It’.
 
In 1947 kwam onder dezelfde naam de verfilming van het verhaal uit door regisseur Norman Z. McLeod, hoewel het verhaal in de film in grote mate verschilt van Thurbers oorspronkelijke verhaal. En dat zou ook voor de moderne verfilming uit 2013 het geval zijn.

Mix van comedy en drama

De nieuwe versie, met regisseur Ben Stiller in de hoofdrol, is een bizarre blend van comedy en drama, die bijwijlen claustrofobisch is, maar bij vlagen ook hartverwarmend emotioneel. Later in de film krijgen we vooral een studie in zelfrelativering te zien.
 
Walter Mitty heeft een doordeweekse baan bij Life Magazine. Hij zit constant te dagdromen achter zijn bureau en heeft een oogje op zijn collega Cheryl. Walter krijgt een kans om zich te bewijzen als er bij het magazine banen op de tocht staan en hij met het negatief van een belangrijke foto, die verloren geraakt is, het hachje van het blad kan redden. Hij reist heel de wereld rond om de fotograaf te vinden.

Aangepast aan 21ste eeuw

Dat gezegd zijnde is het bijna onvermijdelijk dat elke nieuwe verfilming van ‘The Secret Life of Walter Mitty’ afwijkt van het bronnenmateriaal, namelijk het boek uit 1939. Het kortverhaal is ook iets te euh… kort om in een langspeelfilm te gieten. Het moderniseren zonder af te wijken van het bronnenmateriaal zou wellicht resulteren in Mitty die doelloos ronddwaalt in een supermarkt, op zoek naar hondenbrokjes.
 
Nee, Mitty’s geheime leven moest aangepast worden aan de 21ste eeuw. Daarbij kreeg de film ook een nieuwe dimensie: de desillusie die Mitty meemaakt is een commentaar op hoe het internet de menselijke geschiedenis inslikt, om vervolgens dubieuze Wikipediapagina’s en vluchtige memes uit te spuwen. Maar terwijl de film ver afwijkt van het oorspronkelijk werk, blijft de geest van het verhaal wel dezelfde.
 
De film leunt meer op speciale effecten en extremen en maakt zijn avontuur realistischer, waardoor de ontrouw aan het bronnenmateriaal met de mantel der liefde bedekt wordt. Eigenlijk had Stiller deze film perfect zelf op papier kunnen zetten, zonder het kortverhaal van Thurber te gebruiken. Meer nog: de plot en protagonist vertonen meer gelijkenissen met Stillers vorige films, zoals ‘Flirting with Disaster’ of ‘Greenberg’, dan met het kortverhaal uit vervlogen tijden.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top