Op deze manier wist Leeds Bielsa te overtuigen

Vorig seizoen promoveerde Leeds United naar de Premier League. Deze historische club en zijn supporters moesten 16 jaar wachten om terug te keren naar de elite van het Engelse voetbal. Dit succes heeft Leeds gedeeltelijk te danken aan één man, Marcelo Bielsa. Maar waarom stemde deze trainer, die geweldige teams onder zijn hoede had, ermee in om naar een Engelse tweedeklasser te vertrekken?

De cv van Marcelo Bielsa is goed gevuld. Na een korte spelerscarrière (4 seizoenen in Argentinië) besloot de man om zich op 35-jarige leeftijd meer te gaan richten op coaching. Hij maakte zijn trainersdebuut bij de legendarische club Newell's Old Boys. In zijn eerste twee seizoenen slaagde hij erin tweemaal het Argentijnse kampioenschap te winnen. Na deze mijlpaal pakte Bielsa zijn koffers om een carrière te beginnen die lijkt op een wereldtournee.

Hij coacht verschillende Zuid-Amerikaanse clubs (in Mexico en Argentinië), voordat hij de Atlantische Oceaan overstak om zich op de bank van Espanyol Barcelona te vestigen. Daar geeft hij er na slechts 12 weken de brui aan, omdat hem een droombaan wordt aangeboden: het coachen van het Argentijnse nationale team. Zes jaar lang leidde Bielsa de Albiceleste, maar hij kwam er niet verder dan een gouden medaille op de Olympische Spelen van 2004. Daarna nam hij het Chileense nationale team over, waar hij na vier jaar opstapte. Vervolgens passeert Bielsa bij Bilbao, Marseille, Lazio (voor twee dagen…) en Lille, waar hij geen enkele grote trofee wint. Bielsa is de afgelopen jaren nooit langer dan een jaar bij dezelfde club gebleven.

Waarom Leeds?

Hoewel hij gewend was om voor relatief spraakmakende Europese clubs te werken, tekende Bielsa in juni 2018 bij de toenmalige Engelse tweedeklasser Leeds United. Deze "slapende reus" uit het Verenigd Koninkrijk maakte een moeilijke periode door. Leeds verdween in 2004 uit de Premier League en zakte in 2007 zelfs naar de derde divisie. De club klom daarna terug naar het tweede hoogste niveau en wist de Premier League niet te bereiken. In 2018 is de Italiaanse clubvoorzitter en zakenman Andrea Radrizzani op zoek naar iemand om de teugels van het team over te nemen om Leeds nieuw leven in te blazen. Zijn keuze viel toen op Bielsa. Bijgenaamd "El Loco" ("De gek"), staat de Argentijn bekend om zijn speciale karakter en zijn obsessie voor het spelletje.

Bielsa accepteert het voorstel van de Engelse club. Waarom? Omdat hij een man is die graag een uitdaging aangaat. Als we naar zijn carrière kijken, dan heeft de Argentijn altijd gekozen voor clubs in moeilijkheden, waar alles opnieuw moest worden opgebouwd (Bilbao, Marseille, Lille). Leeds gaf hem bovendien carte blanche. Hij werd geconfronteerd met een ambitieus maar motiverend project, waarbij hij alle sleutels in handen kreeg om alles naar zijn hand te zetten. Bielsa heeft altijd een zwak gehad voor steden waar voetbal bijzonder populair is. Hoe kon hij dit weigeren?

Zijn eigen straat

Bielsa tekende een contract bij Leeds en de man werd er de duurste coach ooit. Die investering betaalt zich echter terug. De Argentijn brengt een revolutie teweeg in de club en kent een succesvolle seizoenstart. Leeds wint zijn eerste vier wedstrijden (een record) en staat na negen speeldagen aan de leiding. Helaas falen ze in de halve finales van de play-offs.

Een jaar later is het wel prijs. Aan het einde van het seizoen 2019-2020 wordt Leeds United gekroond tot kampioen in The Championship en keert 16 jaar na zijn vertrek terug naar de Premier League. Bielsa heeft nu de status van een god op Elland Road. De stad gaf zelfs zijn naam aan een straat: de Marcelo Bielsa Way…

Op Proximus Sports kan je momenteel de serie ‘Take Us Home: Leeds United’ bekijken. De documentaire is beschikbaar voor alle klanten van Movies & Series. Wie geen klant is, kan de documentaire streamen voor € 0,99 per aflevering.

Premier League

Bekijk alles
Top