'Kutjaar', het verhaal van een annus horribilis in de cultuursector

Films | Het jaar 2020 zal nog lang in ieders geheugen blijven hangen als een rampjaar. Canvas besloot zijn camera's op de cultuursector te richten, om enkele stemmen te laten horen die nu voor lege podia staan. Het resultaat is de tweedelige reeks 'Kutjaar'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de reeks zien we enkele grotere namen uit de cultuursector, waaronder rapper Zwangere Guy, actrice Maaike Neuville, schrijfster Lize Spit, stand up comedian Serine Ayari, theaterdirecteur Haider al Timimi en artistiek directeur van Opera Ballet Vlaanderen Jan Vandenhouwe. Zij hebben allen de drang om te creëren, maar zien hun publiek verdwijnen omwille van het alomtegenwoordige coronavirus. 
 
De makers van 'Kutjaar' volgden de kunstenaars enkele maanden en laten ons zien wat ze missen, hoe ze weer hoop krijgen en hoe die hoop snel weer de kop wordt ingedrukt. En hoe dat weer leidt tot nieuwe ideeën. Kortom: hoe artiesten omgaan met corona.
 
Centrale figuur in dit alles is de onvolprezen acteur Josse De Pauw, die de documentairefragmenten doorspekt met treffende teksten en uitspraken over deze bizarre tijd.

We geven alvast een voorproefje met deze herkenbare tekst van De Pauw: "Het is moeilijk, dat uit elkaars buurt blijven. Het staat ook haaks op het verlangen van waaruit een mens gaat spelen, de afstandelijkheid staat het spelen brutaal in de weg. Het is slopend, nadenken over voorstellingen waarvan je niet weet wanneer ze zullen kunnen gespeeld worden, en in welke omstandigheden. Het kost verschrikkelijk veel moeite, teksten studeren waarvan je niet weet of je ze zal mogen uitspreken. Theater voelde voorheen nooit slopend, kostte zelden teveel moeite. Het zal me benieuwen hoeveel moeite je kan doen vooraleer je het spel verliest. Hoeveel moeite theater kan verdragen, bedoel ik, hoelang je het ‘spelen’ kan blijven noemen."
 
'Kutjaar' is op 23 en 30 december te zien op Canvas vanaf om 21.25 uur. Later kan je de afleveringen ook bekijken op VRT NU.
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top